Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

@πιστία: y/n?

Η διείσδυση στις σελίδες του internet είναι πλέον μια καθημερινή πραγματικότητα: τσεκάρισμα των mail, ενημέρωση από ηλεκτρονικές εφημερίδες και blog, αγορές, συζήτηση με φίλους, φλερτ, ακόμα και... ερωτική σχέση!
Είναι πράγματι αληθινή μια τέτοια σχέση; Τι γίνεται στην περίπτωση που υπάρχει μια άλλη εκτός διαδικτύου σχέση; Υπάρχει απιστία;
Η επαφή που ξεκινά μέσω διαδικτύου και οδηγείται σε ερωτική σχέση δεν εμπεριέχει τη σωματική επαφή, αλλά διεγείρει πλούσια συναισθήματα. Οι γυναίκες συνήθως βιώνουν ζήλια, θυμό ή στενοχώρια ανά διαστήματα κατά την e-πικοινωνία με τους συντρόφους τους. Οι άντρες πιο συχνά ενδιαφέρονται για τη σεξουαλική επαφή. Πολλές από τις σχέσεις του διαδικτύου περνούν από ένα chat room για να καταλήξουν στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Το cybersex δίνει έτσι τη σκυτάλη στη σαρκική επαφή. Η όραση και η ακοή συμπληρώνονται από την αφή, την όσφρηση και τη γεύση.
Ακόμα όμως κι αν η σχέση παραμείνει στο επίπεδο του διαδικτύου, οι δύο σύντροφοι καταφέρνουν να δημιουργήσουν συναισθηματική εγγύτητα. Ο e-ρωτευμένος surfer είναι άπιστος ακόμα κι αν δεν έχει ποτέ σεξουαλική επαφή. Η απιστία βασίζεται σε δύο επίπεδα: το σωματικό και το συναισθηματικό.
Ενώ οι άντρες απιστούν πιο συχνά και αναζητούν άλλες συντρόφους, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά απιστίας στο διαδίκτυο. Η σχέση μπορεί να παραμείνει κρυφή καθώς η "εκκαθάριση" στο ιστορικό της πλοήγησης των ιστοσελίδων δεν αφήνει κανένα ίχνος υποψίας.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που αποκαλυφθεί μια τέτοια σχέση; Είναι ίδια η αντιμέτωπιση; Υπάρχει μεγαλύτερη επιείκεια;

2 σχόλια:

Para-mythou είπε...

Καίρια ερωτήματα...Αν το πάμε έτσι, αν δηλαδή και χωρίς σαρκική επαφή έχουμε απιστία, τότε και η σκέψη και η φαντασίωση αρκεί για να έχουμε παραβίαση της εντολής "ου μοιχεύσεις"! Το θέμα είναι ότι είτε εντός είτε εκτός διαδικτύου η "παράνομη" σχέση συνήθως χάνει την αίγλη της αν τύχει και βγει από τη μέση ο "νόμιμος" σύντροφος. Κλασικές καταστάσεις... Ωραίο βιβλίο γι αυτό το θέμα είναι το Ό έρωτας στα χρόνια της ειρωνίας, της Αγγέλας Καστρινάκη.

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

Αγαπητή Ελένη,
όντως η "παράνομη" σχέση έχει τα χαρακτηριστικά της και χάνει τη μαγεία της όταν γίνεται "νόμιμη".
Η απιστία μέσω διαδικτύου έγκειται στη συναισθηματική εμπλοκή των συντρόφων και την παραμέληση της εκτός διαδικτύου σχέσης τους. Θεωρώ ότι το βασικό στοιχείο είναι η συναισθηματική επένδυση στη σχέση αυτή, κάτι που δεν υπάρχει σε μια φαντασίωση. Βέβαια, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η ετικετοποίσηση της κατάστασης με τη λέξη "απιστία" είναι πράγματι υπό διερεύνηση.
Ευχαριστώ για το σχόλιο και το προτεινόμενο βιβλίο!