Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

I like

Όλοι μας γνωρίζουμε το κουμπί "like" στο facebook. Όλοι το έχουμε χρησιμοποιήσει τουλάχιστον μία φορά. Τι συμβαίνει κάθε φορά που πατάμε το κουμπί;
  • Δηλώνουμε ότι μας αρέσει μια ανάρτηση ή ένα σχόλιο ή ένα βίντεο ή ένας σύνδεσμος
  • Γνωστοποιούμε αυτή την προτίμηση στους φίλους μας και τους φίλους των φίλων μας
  • Συνδεόμαστε με φίλους και φίλους φίλων
  • Ανήκουμε σε ένα δίκτυο ανθρώπων
  • Είμαστε ενεργοί σε αυτό το δίκτυο
  • Νιώθουμε ασφάλεια πίσω από το κουμπί "like"
  • Παραλείπουμε να εκφράσουμε άλλες σκέψεις
  • Μασκαρεύουμε τα συναισθήματά μας φορώντας τη στολή "like"
  • Επικοινωνούμε σε καλούπια
  • Είμαστε πραγματικά αυθεντικοί;
Τι θα συνέβαινε αλήθεια αν βρισκόμασταν σε ένα σπίτι όπου είχαν συγκεντρωθεί φίλοι και μας άρεσε η συζήτηση; Θα είχαμε μόνο μία επιλογή να πούμε "Μου αρέσει αυτό που λες";
Μάλλον καθένας θα εκφραζόταν με το δικό του τρόπο.
Σε ποιο βαθμό γίνεται κάτι τέτοιο αλήθεια στο facebook;

10 σχόλια:

iLiAs είπε...

επισης, θα έλεγα, δίνουμε ακομια μια δυνατοτητα, να μας καταγράφουν-παρακολουθούν οι κυριοι του facebook.

όσο για τις συζητήσεις, μαλλον γραπτως, ειναι λιγο απίθανο να πετυχεις το αυθόρμητο, τον "χείμαρρο" του προφορικού λογου.

καλο βράδυ :)

Ανώνυμος είπε...

Δεν θυμαμαι οταν μεγάλωνα απο εφηβος να υπήρχε το "like" σε εκδοση κουμπιου όταν μου άρεσε κατι! Δεν θέλω να ειμαι αναχρονιστικός αλλά το facebook καταφερε με τη συγκαταθεση μας οτι δεν ειχαν καταφερει για δεκαετίες οι μυστικές υπηρεσίες ολου του κοσμου. Τι; Μα να τους λέμε και μάλιστα και με προθυμία ΤΙ μας ευχαριστεί και ΠΟΤΕ. Αντι να μιλησουμε και να πούμε σε εναν φιλο/φιλη μας αυτο που μας αρέσει στελνουμε ενα ..."like" και καθαρισαμε! Το facebook και όλες οι πατεντες του ειναι απλά ενας ιστότοπος οικειοθελους απεμπολησης των προσωπικων μας ελευθεριων και εθελοντικης καταγραφης των προσωπικων δεδομένων μας. 'Οποιος ειναι υπέρμαχος του ας διαβασει πρωτα προσεκτικά τα "terms of agreement" που εχει κανει "accept" χωρις βεβαια να τα διαβασει (όπως όλοι) οταν πρωτοάνοιξε λογαριασμό στο facebook.

Δημητρης Μ.

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

Δεν είμαι κατά του facebook. Προβληματίζομαι ωστόσο για τη συμπεριφορά των χρηστών του. Όντως, iLiAs, αναρωτιέμαι πώς μεταφράζεται η facebookική επικοινωνία σε face-to-face αλληλεπίδραση.

Αγαπητέ Δημήτρη,
Τι γίνεται στην περίπτωση των ανθρώπων που γνωρίζουν πολύ καλά το απόρρητο ή μη των προσωπικών τους δεδομένων και παρόλα αυτά συνεχίζουν να εκτίθενται με τη θέλησή τους; Ίσως μέσω του facebook βρίσκουν μια ευκαιρία να εκδηλώσουν αυτά τα κομμάτια της προσωπικότητάς τους. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ποιες φωτογραφίες επιλέγουμε να ανεβάσουμε ή ποια προσωπικά στοιχεία καταγράφουμε.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητη Σταυρούλα,
ακριβως εκει ειναι η παγίδα... όταν ανεβάζεις μια προσωπική φωτογραφία ή καταγράφεις μια προσωπικη σου δραστηριότητα παυει να ειναι προσωπική σου γιατι εχει γινει κτημα του facebook server και το εχεις δεχτει αυτό στα terms and conditions. Στον facebook server εχουν προσβαση οι υπηρεσίες ασφαλειας των ΗΠΑ και απο εκεί χάνονται τα υπόλοιπα ίχνη...
Γι'αυτο και όταν θες να σβησεις τον λογαριασμό σου το facebook δεν σε διαγράφει εντελώς. 'Εχουν γινει πολλές καταγγελίες απο πρωην χρηστες για την μη διαγραφη τους και κάπως το ειχαν "συμμαζεψει".
Υπάρχει η παλιά ρήση που λεει: "Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες" και εδω φυσικά δεν αναφερεται στους ...κυριολεκτικούς Δαναούς!

Δημητρης Μ.

ασωτος γιος είπε...

δυσtυχως το facebook έχει μεταλλάξει τις σκέψεις μας και τις σχέσεις μας

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

@ασωτος γιος,

Το facebook απεικονίζει μια νέα πραγματικότητα στον τρόπο που σκεφτόμαστε και σχετιζόμαστε. Προβληματίζομαι να πω με σιγουριά αν είναι "δυστυχώς" αυτή η πραγματικότητα ή "ευτυχώς"...
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά το facebook δεν με ενδιέφερε ποτέ. Εφτιαξα ένα λογαριασμό για κοινωνικούς-λογοτεχνικούς λόγους και αρκετές φορές έχω πατήσει Like δίχως να μου αρέσει :)
Όποτε είπα ξεκάθαρα την άποψη μου για κάτι έγινα δυσάρεστη, οπότε το έκοψα το συνήθειο :)
Εδώ και καιρό απέχω για μεγάλα χρονικά διαστήματα

Eva

Χάρης Ελευθεριάδης είπε...

αλίμονο σε όποιον παίρνει στα σοβαρά το προσωποτευτέριον..καλησπέρα!

monahikoslikos είπε...

Το like αν δεν συνοδευτεί από σχόλιο είναι σαν να βρίσκεσαι σε μια συζήτηση φίλων και να περιορίζεσαι να χαμογελάς σαν ηλίθιος είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς με τα λεγόμενα.

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

@Eva,
και πολύ καλά κάνεις και απέχεις, αφού δεν σε εκφράζει!

@Χάρης Ελευθεριάδης,
ήξερα το "φατσοβιβλίο", έμαθα και το "προσωποτευτέριον"..:-) Μία μετάφραση τα λέει όλα!

@monahikoslikos,
και εγώ κάπως έτσι θα σκεφτόμουν το "like" σε μια κατά πρόσωπο συζήτηση.

Σας ευχαριστώ για τα σχόλια!