Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Η δημιουργικότητα στην ψυχοθεραπεία

Η δημιουργικότητα μπορεί να οριστεί ως η εξεύρεση καινοτόμων ιδεών με αξία ή χρήσιμη εφαρμογή. Η εφεύρεση του τηλεφώνου από τον Bell ήταν προϊόν δημιουργικότητας. Μια καινοτόμος ιδέα τότε συνεχίζει να είναι χρήσιμη μέχρι σήμερα. Το κινητό τηλέφωνο ήταν μια ρηξικέλευθη προέκταση εκείνης της εφεύρεσης. Οι σύγχρονοι ερευνητές το εμπλούτισαν με νέες εφαρμογές και χρήσεις (όπως το iphone κλπ).
Η δημιουργικότητα μέσω της φαντασίας και της πολύπλευρης σκέψης έρχεται να καλύψει ατομικές ή κοινωνικές ανάγκες. Μια καινοτόμος ιδέα είναι αυτή που δεν στηρίζεται αποκλειστικά στην πρωτοτυπία ή την αυθεντικότητα αλλά στη δημιουργική κάλυψη αναγκών. Για παράδειγμα, αν βρίσκομαι ως φοιτητής στο χώρο της σχολής μου και πεινάσω, θα ψάξω να βρω το κυλικείο. Αν δεν υπάρχει κυλικείο, ο άνθρωπος που θα το στήσει για να καλύψει αυτό το κενό, θα έχει δράσει με καινοτομία. Στο συγκεκριμένο περιβάλλον για τη δεδομένη χρονική στιγμή η δράση αυτή είναι καινοτόμος. Διαφορετικά από μόνη της η δραστηριοποίηση του επιχειρείν στο έτοιμο-γρήγορο φαγητό δεν είναι καινοτόμος.
Η δημιουργικότητα επομένως μπορεί να παραλληλιστεί με ένα λουλούδι: τα πέταλά του είναι η φαντασία, το κοτσάνι του η καινοτομία, τα φύλλα του οι εναλλακτικές λύσεις και το χώμα όπου ζει η παρατηρητικότητα. Χωρίς την ενδελεχή παρατηρητικότητα το λουλούδι θα έχει το ίδιο άρωμα. Η διαφορετικότητα στα αρώματα και τα χρώματά του θα προκύψει μέσω της διερεύνησης του περιβάλλοντός του και του δημιουργικού εμπλουτισμού των συστατικών του.
Καθένας μας μπορεί να επιλέξει να είναι δημιουργικός και ξεχωριστός στη ζωή του ή να παραμείνει στάσιμος και ομοιόμορφος με τη μάζα. Η δημιουργικότητα φωλιάζει μέσα σε όλους μας. Οι προκλήσεις της ζωής και οι δυσκολίες της καθημερινότητας λειτουργούν ως ερεθίσματα που έχουν τη δύναμη να αφυπνίσουν τη δημιουργικότητά μας. Αν επιλέξουμε να δράσουμε με καινοτομία σε ένα πρόβλημα, θα σκεφτούμε εναλλακτικές λύσεις, θα εξετάσουμε τη χρησιμότητα της καθεμιάς και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή θα την εφαρμόσουμε. Αν η επιλεχθείσα λύση είναι όντως δημιουργική, θα μας δώσει την ικανοποίηση και την αίσθηση ότι νιώθουμε ανάλαφροι, αφού καταφέραμε να μειώσουμε το βάρος του προβλήματος.
Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας βοηθά το άτομο να γίνει πιο δημιουργικό, να δρα ως ερευνητής βρίσκοντας καινοτόμες λύσεις για τα προσωπικά του ζητήματα. Και όλα αυτά συμβαίνουν και το μπομπούκι σκάει αποκαλύπτοντας τα ζωηρόχρωμα πέταλά του ενώ το κοτσάνι του βυθίζεται σε θρεπτικό χώμα παρατηρητικότητας και αυτογνωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: