Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Η σχέση με το σώμα

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Obesity διερευνήθηκε η στάση εφήβων γυναικών απέναντι στη σχέση τους με το φαγητό και την ικανοποίηση από το σώμα τους. Στη μελέτη συμμετείχαν 1.559 υπέρβαρες και παχύσαρκες έφηβες μέσα σε χρονικό διάστημα 11 χρόνων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο λιγότερο ικανοποιημένη είναι η έφηβη με το σώμα της τόσο περισσότερο βάρος θα παίρνει και πιο πιθανό είναι να καταφεύγει σε υπερφαγικά επεισόδια.

Η ικανοποίηση από την εικόνα του σώματος μειώνεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Κατά την έναρξη της μελέτης το 1996, 57% των εφήβων ανέφεραν ότι είναι κάπως ικανοποιημένες από το σώμα τους. Το 2001 το ποσοστό έπεσε σε 47%. Επίσης, το 1996 οι έφηβες κατανάλωναν ανεξέλεγκτα μεγάλες ποσότητες ανθυγιεινού φαγητού εβδομαδιαίως σε ποσοστό 1,7, ενώ 11 χρόνια μετά το ποσοστό αυξήθηκε σε 9,5%.

Στις υπέρβαρες έφηβες που αρέσει το σώμα τους είναι λιγότερο πιθανό να αυξήσουν ακόμα περισσότερο το βάρος τους. Με άλλα λόγια, η αγάπη για το σώμα ακόμα και αν αυτό έχει κάποια περιττά κιλά μπορεί να λειτουργήσει ως πρόληψη στην παχυσαρκία.

Η προσπάθεια για κάθε αλλαγή που δεν ενέχει το στοιχείο της αγάπης και αποδοχής μάλλον οδηγείται σε αποτυχία...

2 σχόλια:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΕΝΙΔΗΣ είπε...

Αν αγαπήσουμε τον εαυτό μας έστω και μια φορά στη ζωή, αυτό θα μας ακολουθεί πάντα.Στις δύσκολες στιγμές η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτιμηση θα περνούν κρίση αλλά, ωστόσο, αυτό δεν θα είναι ικανό να μας καταβάλλει.Όπως τα λεφτά πηγαίνουν σε αυτούς που έχουν λεφτά, έτσι και η ενθάρρυνση πηγαίνει σε αυτούς που την έχουν αποκτήσει τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.Αλλάζουμε μόνο με την ενδυνάμωση των εσωτερικών κινήτρων.

Καλησπέρα.

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

Αγαπητέ Ιωάννη,

Ευχαριστώ για το εύστοχο σχόλιο!

Καλωσήλθες!