Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Όνειρα

Ο κόσμος των ονείρων μας δίνει ραντεβού στον ύπνο μας. Πιο συγκεκριμένα στο στάδιο του ύπνου REM (Rapid Eye Movement sleep). Φαίνεται ότι θυμόμαστε τα όνειρα εκείνου του σταδίου. Τι συμβαίνει αφού ξυπνάμε; Άλλες φορές τα προσπερνάμε ή μένουμε για λίγο να τα ανακαλούμε στη μνήμη μας, αν ήταν ευχάριστα ή απολαυστικά. Συχνά ονειρευόμαστε το ίδιο στιγμιότυπο ξανά και ξανά και δυσκολευόμαστε να αποκρυπτογραφήσουμε τη σημασία του. Για παράδειγμα, μπορεί να βλέπουμε τον ίδιο εφιάλτη που να μας ταλαιπωρεί για μήνες. Ή να έχουμε αλλόκοτα όνειρα χωρίς καμιά λογική συνοχή. Μία από τις θεωρίες των ονείρων πρεσβεύει ότι αποτελούν το περιεχόμενο του ασυνείδητού μας, στο οποίο μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στον ύπνο μας. Όταν αίρονται δηλαδή οι αντιστάσεις μας. Τα όνειρα λοιπόν μοιάζουν με υπνοβάτες που βαδίζουν από το ασυνείδητο στο συνειδητό μεταφέροντας μηνύματα ή σκέψεις ή ιδέες ή συναισθήματα. Η προσπάθεια να εξηγήσουμε κάθε όνειρο ξεχωριστά είναι μια δύσκολη διαδικασία που συχνά δυσχεραίνει την εξαγωγή συμπερασμάτων. Για να έχουμε μια συλλογική εικόνα αξίζει να έχουμε κατά νου το άτομο που ονειρεύεται, την προσωπικότητά του, το τι συμβαίνει στην παρούσα φάση της ζωής του και πώς εξηγεί το ίδιο το ονειρικό υλικό του. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί είναι εύκολο να χαθεί κάποιος σε ερμηνείες, αναλύσεις και εξηγήσεις που δεν διαφωτίζουν, αλλά δημιουργούν φαύλους κύκλους στη σκέψη.

4 σχόλια:

iLiAs είπε...

η αλήθεια, είναι οτι ποτέ, δεν εχω δει το ιδιο ονειρο...
συνήθως, ενα όνειρο το θυμάμαι το πρωι,
το σκέφτομαι για λίγο.. συνήθως, δεν βγαζω νόημα..και μέχρι το βράδυ το εχω ξεχασει!! :)

σίγουρα, άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, αλλά άβυσσος και το ασυνείδητο μας!! :)

καλο απόγευμα :)

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

@iLiAs,
πράγματι είναι δύσκολη υπόθεση τα νοήματα στα όνειρα..!

Καλό απόγευμα και σε εσένα!

Υ.Γ. Η επόμενη ανάρτηση είναι αφιερωμένη σε εσένα:-)

Ανώνυμος είπε...

Θεωρω τα όνειρα κατι πολυ ιδιαιτερο μια και αντανακλουν την ψυχικη κατασταση μας και απο τα οποία δεν μπορει να κρυφτει κανεις.
Σα να κανεις μια βουτια σε εναν βυθο που μπορει να ειναι υπέροχος αλλα και πολύ...επικινδυνος!
'Οσο ομορφο ειναι να μπαινει κανεις σε αυτον τον κοσμο τοσο βασανιστικό ειναι αν ο ύπνος ειναι ταραγμενος καθότι το μυαλο δεν ξεκουραζεται.
Νομιζω οτι σε όποιον αρεσει αυτο το θέμα πρεπει να δει οπωσδηποτε την ταινια "Inception" που ειχε παιχτει περσι το καλοκαιρι!!
'Ονειρα γλυκα σε όλους λοιπον!

Δημητρης Μ.

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

@Δημήτρη,

Ευχαριστούμε για την πρόταση!
Καλημέρα!