Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Η ψυχολογία του kick boxing


To kick boxing είναι ένα ευρέως διαδεδομένο άθλημα που προσελκύει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ατόμων. Πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις και τις αντοχές τους σε μία τουλάχιστον προπόνηση. Ακόμα πιο πολλοί είναι αυτοί που παραμένουν παθιασμένοι και πιστοί στην πολεμική αυτή τέχνη. Όλοι θα συμφωνούσαν ότι η διαδοχή της σωματικής άσκησης με την πνευματική εγρήγορση κάνουν έναν αθλητή πετυχημένο.

Ως προς την πνευματική εγρήγορση, διατυπώνονται τα εξής χαρακτηριστικά:
1. Διάλογος με τον εαυτό. Ο αθλητής συζητά με τον εαυτό του πριν από τον αγώνα, προκειμένου να μετριάσει τα πάθη του και να είναι έτοιμος να αντιμετώπισει κάθε πρόκληση.
2. Χαλάρωση. Αν και η επιθετικότητα ή η αγωνιστικότητα είναι έκδηλη στο ρινγκ, στην πραγματικότητα έχουν προηγηθεί ασκήσεις χαλάρωσης. Μέσω της χαλάρωσης ο αθλητής μπορεί να "αυτορρυθμίζεται" παραμένοντας ψύχραιμος.
3. Συγκέντρωση.  Ο αθλητής δεν είναι μόνο ένα δυνατό κορμί με αντοχές. Είναι ένα σκεπτόμενο μυαλό που μπορεί να συγκεντρωθεί στη στρατηγική του αγώνα. Μπορεί ακόμα και να προβλέψει τα χτυπήματα του αντίπαλου.
4. Αυτοέλεγχος. Κατά τη διάρκεια του αγώνα ο αθλητής είναι μια ενεργοποιημένη μηχανή που λειτουργεί στο μάξιμουμ των λειτουργιών της. Ταυτόχρονα είναι μια έξυπνη μηχανή καθώς μπορεί να χαμηλώνει τις στροφές του εκνευρισμού ή της έντονης διέγερσης. 
5. Στοχοθεσία. Σε κάθε προπόνηση, σε κάθε αγώνα ακόμα και σε κάθε μέρα ο αθλητής βάζει ένα στόχο. Η επίτευξή του δίνει ώθηση για περαιτέρω βελτίωση και αγωνιστικότητα.
6. Διαχείριση του χτυπήματος από τον αντίπαλο. Όταν ο αθλητής δέχεται χτυπήματα που δεν καταφέρνει να μπλοκάρει, πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα να διαχειριστεί την κατάσταση. Ένα ντιρέκτ που βρίσκει το σαγόνι του ή ένα ράουντ που χτυπά τα πλευρά του πρέπει να καταγραφούν μέσα του σαν δύο χτυπήματα και μόνο. Ο αθλητής οφείλει να παραμείνει ήρεμος και να συνεχίζει να στοχεύει στη νίκη.
7. Προβολή του εαυτού μέσα από εικόνες. Ο αθλητής μέσα από νοερές εικόνες φαντάζεται τον εαυτό του να κάνει προπόνηση, να συνδυάζει επιτυχημένα τα χτυπήματά του και να φτάνει στο επιθυμητό αποτέλεσμα σε έναν αγώνα όπου σέβεται τον αντίπαλο. Η νοερή προπόνηση βελτιώνει την τεχνική του αθλητή και τον εμψυχώνει. 

Ακόμα και οι ερασιτέχνες αθλητές αποκομίζουν τις παραπάνω αρετές ενσωματώνοντας στον τρόπο ζωής τους την αυτοσυγκέντρωση, την ταχύτητα της σκέψης και την αγωνιστικότητα. Η πνευματική άσκηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σωματικής προπόνησης. Ο συνδυασμός τους διαμορφώνει έναν αθλητή με επίγνωση των δυνατοτήτων του, συγκροτημένη σκέψη, προσήλωση στο στόχο, τόνωση του αγωνιστικού πνεύματος, σεβασμό στον αντίπαλο και αυτογνωσία. Ο ρόλος και η προσωπικότητα του δασκάλου είναι επίσης καθοριστικός παράγοντας έμπνευσης και αθλητικής αφύπνισης.

7 σχόλια:

iLiAs είπε...

θα έλεγα, γυμναστική-αθλητισμός-fitness να είναι (σε όποια μορφή)...και τα οφέλη, είναι πολλαπλά, σωματικά και ψυχικά!!


καλη βδομάδα :)

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω σε όλα με πρωτο από όλα την αυτοσυγκέντρωση και αυτοέλεγχο.
Αλλωστε μιλαει η "μαυρη ζώνη" οπότε απλα ... respect!!

Δημητρης Μ.

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

@iLiAs,
τα οφέλη είναι πολλαπλά,αρκεί καθένας να βρει το άθλημα που τον εκφράζει!

@Δημήτρη,
θα προσθέσω την έννοια της ταπεινότητας..!

Ευχαριστώ για τα σχόλια!

Ανώνυμος είπε...

Μόλις ξεκίνησα να ασχολούμαι με το kick boxing κ πραγματικά με έχει ενθουσιάσει! Με το τέλος της προπόνησης νιώθω πιο δυναμικά, μου έχει φύγει η κούραση ή η τυχόν κακή διάθεση της ημέρας κ ταυτόχρονα έχω γυμναστεί. Επιπλέον είναι κ μάθημα αυτοάμυνας, πολύ χρήσιμο για μας τις γυναίκες.
Έχω ακόμα πολλά να μάθω βέβαια.Προς το παρόν..αριστερό ντιρέκτ, δεξί ντιρέκτ, λόοου κ φτού κ απ'την αρχή!!χαχα!!

Καλό βράδυ :)

Marianne

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

@Marianne,
Όσο είσαι ενθουσιασμένη, είσαι σε καλό δρόμο! Όταν αρχίσεις να προσθέτεις άπερκατ, κροσέ κλπ, θα ενθουσιαστείς ακόμα περισσότερο:-)

iLiAs είπε...

καλο μήνα-δυναμικό-χαρούμενο!! :)

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

@iLiAs,

Καλό και "αγωνιστικό" μήνα!