Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Το mail που δεν απάντησες

Είναι τόσο εύκολο να φτιάξεις το δικό σου mail. Αρκεί να κάνεις μία ή περισσότερες επιλογές: Yahooo; Gmail; Ό,τι και να επιλέξεις, είσαι έτοιμος για επικοινωνία.
Κοινοποιείς το mail σου στο site σου, στο blog σου, στην επαγγελματική σου κάρτα...
"Τι περιμένεις;"
"Να αρχίσει η επικοινωνία" θα απαντούσες και θα συμφωνούσα.
Πώς γίνεται η email-ιακή επικοινωνία;
  • Οφείλεις να κοιτάζεις τα mail σου κάθε μέρα. 
  • Είναι βασικό να απαντάς στα εισερχόμενα.
  • Ακόμα κι αν δεν σε ενδιαφέρει κάτι, μπορείς απλώς να γράψεις: "Η πρόταση δεν με ενδιαφέρει. Ευχαριστώ για την επικοινωνία".
  • Πρέπει να απαντάς πάντα και άμεσα σε έναν πελάτη. Είτε σου ζητά ενημέρωση είτε σε κατηγορεί ή σε ρωτά οτιδήποτε, οφείλεις να δώσεις μια απάντηση.
Ο άνθρωπος που έχει μπει στον κόπο να σε ψάξει και να σου στείλει ένα mail, κάνει το πρώτο βήμα να σε προσεγγίσει. Συνήθως έχει προσδοκίες ή ερωτήματα. Η απάντησή σου θα τον ενεργοποιήσει περαιτέρω ή θα τον απομακρύνει. Εξαρτάται από τον τρόπο που θα απαντήσεις. Κυρίως όμως εξαρτάται από το αν και πότε θα του στείλεις με mail την απάντηση.
Το mail δεν χρειάζεται γραμματόσημο ούτε φάκελο. Αρκούν μερικά πλήκτρα που θα πατηθούν και ελάχιστα κλικ. Ακούγεται τόσο απλό και γρήγορο. Συχνά, ωστόσο, αυτόν τον τόσο απλό και γρήγορο τρόπο επικοινωνίας, δεν τον βλέπουμε να λειτουργεί στην πράξη...
Τι θα συνέβαινε αλήθεια αν δεν απαντούσες σε γράμματα που λάμβανες; Τι θα έκανες με τον όγκο χαρτιού που θα είχε συσσωρευθεί στο γραμματοκιβώτιό σου;


4 σχόλια:

iLiAs είπε...

.. μαθήματα "ηλεκτρονικης" συμπεριφοράς!! :P

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

@iLiAs,
Χρειάζεται να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας πώς αξίζει να συμπεριφερόμαστε ως επαγγελματίες αλλά και ως άτομα :)

Ανώνυμος είπε...

Δε νομίζω ότι τίθεται θέμα σύγκρισης μεταξύ mail και επιστολογραφίας. Το mail είναι επικοινωνία fast food όπως λένε, άμεσο μεν πρόχειρο δε. Τα γράμματα είναι άρρηκτα συνυφασμένα με το χρόνο, την αναμονή. Στο γράμμα καταθέτεις κάτι από εσένα:το γραφικό σου χαρακτήρα, το χαρτί και το μελάνι που επιλέγεις, το χρόνο σου για να βρεις τις κατάλληλες λέξεις...έπειτα στα γράμματα δεν υπάρχει πλήκτρο delete!!!

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

Σαφώς και είναι ασύγκριτα μεγέθη. Σε αυτή την ανάρτηση ήθελα να τονίσω την αξία της απάντησης στα mail. Έδωσα στο τέλος την εικόνα ενός παραφουσκωμένου γραμματοκιβωτίου για να δείξω περισσότερο το "φαινόμενο" των αναπάντητων mail.
Ευχαριστώ για το σχόλιο!