Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ονομαστική εορτή VS Γενέθλια: Σημειώσατε Χ


Ποια είναι η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό σου όταν ακούς τη λέξη "γιορτή";
Ευχές, καλεσμένοι, δώρα, γλυκά, ποτά, γλέντι, μουσική, χορός, φασαρία...
Στο άκουσμα της λέξης "γενέθλια"; Ίσως εδώ έρχονται να προστεθούν οι φράσεις "Σταμάτησα να τα γιορτάζω..!" ή "Πώς περνούν έτσι τα χρόνια;".
Βέβαια όταν ήμαστε παιδιά καμία από αυτές τις φράσεις δεν υπήρχε στο λεξιλόγιό μας. Ανυπομονούσαμε να γιορτάσουμε τα γενέθλια ή τη γιορτή, να πάρουμε τα δωράκια μας και να βουτήξουμε τα δάχτυλά μας σε τούρτες. Στην ενήλικη ζωή λειτουργούμε κάπως διαφορετικά: σβήνουμε ένα κεράκι, δεν πολυτρώμε γιατί προσέχουμε και γενικώς γιορτάζουμε πιο σιωπηλά. Δεν είναι ανάγκη να ξέρουν όλοι την ηλικία μας...
Στην πραγματικότητα αυτό που γιορτάζουμε στην ονομαστική γιορτή είναι το όνομά μας. Πόσο αλήθεια έχει αναλογιστεί καθένας μας τι συμβολίζει το όνομά του; Πώς τον/την επηρεάζει στη ζωή του; Σήμερα γιορτάζει η Σοφία, η Ελπίδα, η Πίστη και η Αγάπη. Ακόμα κι αν η γιαγιά σου λεγόταν Σοφία, εσύ δεν φέρεις μόνο το όνομά της. Αξίζει μια παύση για να σκεφτείς. Πώς το ίδιο σου το όνομα μπορεί να σου υπενθυμίσει πολύτιμες έννοιες; Λέμε συχνά ότι η γνώση κρύβεται μέσα μας και ότι εφοδιαζόμαστε μέσω της μάθησης με πλήθος δεξιοτήτων, για να επιλύσουμε προβλήματα και να επικοινωνήσουμε. Ας θυμηθούμε το ίδιο μας το όνομα και ίσως ανακαλύψουμε κάτι καινούργιο για την υπόστασή μας.
Ας θυμηθούμε και την ημέρα της γέννησής μας. Σίγουρα μας τρομάζει ο χρόνος που περνά αφήνοντας τα ίχνη του επάνω μας. Η ημέρα αυτή ωστόσο είναι εκεί για να ορίσει τον ερχομό μας στη ζωή. Και δεν χρειάζεται μόνο τούρτες για να γιορταστεί. Χρειάζεται ευγνωμοσύνη για τον εαυτό μας που συνεχίζει να υπάρχει παρά τις δυσκολίες. Χρειάζεται προσωπική νοηματοδότηση για να αντλήσουμε έμπνευση και κίνητρα!  


5 σχόλια:

ολα θα πανε καλα... είπε...

Πολύ αληθινή η τελευταία φράση και έτσι είναι τα πράγματα...
Πάντως εμένα με λένε Γεωργία και,αν και δε μου αρέσει ιδιαίτερα ως όνομα,χαίρομαι που έχει σχέση το όνομα με την καλλιέργεια(της γης πρωτίστως αλλά και ευρύτερα).
:-)
Καλησπέρα!

marronblogger είπε...

Σταυρούλα, χρόνια πολλά για τη γιορτή σου, αν και καθυστερημένα ;)
Σημαντικά τα όσα γράφεις εδώ...
Καλη σου νύχτα!

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

@ολα θα πανε καλα...
χαίρομαι που βρίσκεις κάτι ουσιαστικό στο όνομά σου! Να το χαίρεσαι :)

@marronblogger,
ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και τα θετικά σου σχόλια!

iLiAs είπε...

ετεροχρονισμένα, χρόνια πολλά..!

Στο εξωτερικό, τα γενέθλια τα γιορτάζουν με ενθουσιασμό, δεν έχουν ονομαστική εορτή!

γενικά, κάλο είναι, κάθε μέρα μας, να είναι μια γιορτή, κάθε στιγμή ευγνωμοσύνη για οσα έχουμε!

καλη βδομάδα!! :)

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

@iLiAs,

Ευχαριστώ πολύ!