Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Πνοή συνείδησης και συνειδητοποίησης


Την ακολούθησα εντυπωσιασμένη από τη χάρη της. Μαγεμένη από τη γοητεία της. Στα χαρακτηριστικά της έβλεπα την ομορφιά. Στη στιβαρότητά της διέκρινα την τόλμη.

"Τι θα είχε συμβεί αν ήταν διαφορετική η εξέλιξη της μάχης στο Μαραθώνα ή της ναυμαχίας στη Σαλαμίνα; Πώς θα ήταν διαφορετική η ιστορία στο Δυτικό Πολιτισμό;", ήχησε η ερώτηση μες στο μουσείο.

Συνήθως είχα αντίστοιχες απορίες για τις ιστορίες των ανθρώπων. Τι θα είχε συμβεί, αν κάποιος είχε μεγαλώσει σε διαφορετική οικογένεια; Πώς θα ήταν διαφορετικές οι επιλογές του, αν είχε άλλες αξίες; Και άλλα παρόμοια ερωτήματα.

Τα δεδομένα στην ιστορία μπορεί να μην είναι προδιαγεγραμμένα. Ίσως τυχαία γεγονότα ή συγκυρίες διαμορφώνουν καταστάσεις. Η γενναιότητα κάποιων ανθρώπων χιλιάδες χρόνια πριν μπορεί όντως να έδωσε τη σκυτάλη στη γέννηση του πολιτισμού.

Η Καρυάτιδα που έστεκε μπροστά μου ήταν μάρτυρας εκείνων των στιγμών. Είχε ζήσει την ακμή και την παρακμή της πόλης της Αθήνας χιλιάδες χρόνια πριν. Άφησα για λίγο την ομάδα ξενάγησης εκείνη τη μέρα στο Μουσείο της Ακρόπολης, για να ακούσω μερικές από τις αφηγήσεις της.   

Αν και βουβή, μιλούσε με την περηφάνια της. Η ίδια ακριβώς περηφάνια τονώθηκε μέσα μου με μαγικό τρόπο τα λίγα λεπτά που στάθηκα δίπλα της. Την αποχαιρέτησα με σιγουριά και συγκίνηση. 

Έψαχνα πολλά χρόνια να βρω σημεία σύνδεσης με την Αρχαία Αθήνα και θεωρούσα ότι το μεγαλείο του τότε έχει ξεφτίσει για τα καλά. Συνειδητοποίησα ότι το μεγαλείο κρύβεται στις καρδιές των ανθρώπων. Εκείνων που έζησαν στο χρυσό αιώνα μέχρι όλων μας που ζούμε στο τώρα.

Άλλωστε στη ζωφόρο του Παρθενώνα έχει θέση και ο άνθρωπος και εξυμνείται ιδιαίτερα. Οι Θεοί έχουν υπόσταση μέσα από την υπόστασή του. Τα αγάλματα παίρνουν πνοή από την πνοή του.

Η Καρυάτιδα κατάφερε να μου δώσει την πνοή που χρειαζόμουν. Για να τονωθεί με υγιή τρόπο η εθνική μου ταυτότητα και να νιώσω δέος με αυτή τη συνειδητοποίηση. Επειδή αυτού του τύπου η επίγνωση είναι εξίσου πολύτιμη με την αυτογνωσία μας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: