Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Σύνδεση*

Ένιωθε αποσυνδεδεμένος από τους άλλους, από τον εαυτό του. Αναζητώντας τη σύνδεση αποσυνδεόταν περισσότερο. Ο εαυτός και οι άλλοι έμοιαζαν ρευστοί. Παρασυρόταν σε μια ροή μένοντας στεγνός. Έψαχνε για τη δροσιά της σύνδεσης. Σύχνα απελπιζόταν και το έρριχνε στο αλκοόλ. Μέσα στη φρεσκάδα του μούδιαζε η αναζήτηση για λίγο. Μέχρι να ξημερώσει η επόμενη μέρα που θα ριχνόταν και πάλι στο ψάξιμο. Μέχρι να ανατείλει η στιγμή που θα έρριχνε μια βουτιά σε καθετί που θα τον άφηνε φρέσκο και δροσερό.

Μάζεψε μερικά συμπράγκαλα και αποφάσισε να κάνει ένα ταξίδι. Δεν σκέφτηκε καν αν θα πάθαινε φούιτ στο δρόμο, όπως λέγεται στα μέρη του. Οδήγησε με κατεύθυνση σύνδεσης σε παλιούς φίλους, για να φρεσκάρει τα συναισθήματά του. Να θυμηθεί τη γνησιότητα στην επαφή. Γλίττωσε το φούιτ από το δρόμο αλλά όχι στη συζήτηση. Σαν σκασμένο λάστιχο κόντευε να σκάσει. Ποιοι ήταν εκεί για να νοιαστούν πραγματικά; Ποιοι έκαναν σαν να μην υπήρχε καμιά τρύπα; Μάταια προσπάθησε να τραβήξει την προσοχή. Σύντομα θα ετοιμαζόταν για ένα ακόμα ταξιδάκι. Αναζητούσε να βρει την ηρεμία του σε γαλανά νερά. 

Με διάθεση ανάκτησης των δυνάμεών του να συνδεθεί κυρίως με τη φύση. Και από εκεί να συνεχίσει την πορεία του. Πράγματι. Η πρώτη βουτιά με βαφτιστική έμοιαζε. Άρχισε να νιώθει εσωτερική εγρήγορση. Και αφού κολύμπησε νιώθοντας τους παλμούς να ανεβαίνουν βγήκε στα ρηχά. Βότσαλα άστραψαν στα μάτια του. Πήρε δύο στην αγκαλιά του. Και όπως άραξε στην παραλία σκέφτηκε τι θα ζωγράφιζε στην επιφάνειά τους. 

Και έτσι μια καρδιά και ένα πέλμα αποτυπώθηκε πάνω στις πέτρες. Τις έχει πάντα μαζί του στα ταξίδια του. Σαν αναμνηστικό της προσωπικής του βάφτισης του. Δυο βότσαλα με τη στιβαρότητα της πίστης. Δυο σχέδια με την ελευθερία έκφρασης. 

Και έτσι με μια γεμάτη καρδιά και με ανθεκτικά πόδια δεν θα μπλέκει σε αδιέξοδα αμφισβήτησης. Θα ρολάρει σε κατεύθυνση σύνδεσης. Σε κατεύθυνση έμνευσης. Για να συνθέσει νέες διαδρομές. Νέα έργα. Ίσως βρεθεί στις Μπαχάμες, ίσως στην Κούβα. Μα σίγουρα θα έχει συνδεθεί με το δικό του τόπο. Και τότε θα γίνει τόπος έμπνευσης για άλλους.


*Αφιερωμένο σε όλους όσοι μου θυμίζουν την αξία σύνδεσης με τον προσωπικό μας τόπο. Ειδική αφιέρωση στον Χ.Μ. για την έμπνευση να γράψω αυτή την ιστορία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: