Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Peer-group supervision

Όταν η "επίσημη" εποπτεία τελειώνει,
συνεχίζεται η διαδικασία σε άλλο επίπεδο:
της συναδελφικής ομαδικής εποπτείας
ή αλλιώς peer-group supervision.
Η ομάδα βασίζεται σε ιτόμιμο επίπεδο,
χωρίς να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι.
Νιώθω τυχερή γιατί οι δύο ακόμα
συνάδελφοι και φίλες της ομάδας,
Αλεξάνδρα Λεοντιάδου και Σταυρούλα Ρακιτζή,
είναι πρόσωπα έμπιστα και αξιοσέβαστα.
Είναι σημαντικό στην αρχή του επαγγέλματος
ενός ψυχοθεραπευτή να υπάρχει σωστή καθοδήγηση,
αλλά αυτό που μετρά ουσιαστικά είναι οι
ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ συναδέλφων και η αλληλοκατανόηση.


Το εποπτειακό έργο μας παρουσιάστηκε στο
Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ψυχική Υγεία
(http://www.wmhc2009.com/static/pdf_files/scientific_program.pdf)

3 σχόλια:

ολα θα πανε καλα... είπε...

Έχω ακούσει και διαβάσει κάποια πράγματα περί supervisor αλλά θα ήθελα αν γίνεται,με δυό λόγια,να γράφατε περίπου πώς γίνεται αυτό.Ας πούμε,ως ψυχολόγος ρωτάτε κατά διαστήματα ή όποτε υπάρξει τελοσπάντων ανάγκη κάποιον ειδικό συνάδελφο σχετικά με την πορεία της δουλειάς με κάποιον πελάτη/ασθενή;Ας πούμε χοντρικά,σας δίνει μια δεύτερη γνώμη ως τρίτος στη θεραπευτική διαδικασία;

Ευχαριστώ,

Γεωργία Μ.

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

@Γεωργία,

Η εποπτεία γίνεται είτε μεταξύ συναδέλφων (ψυχοθεραπευτών) χωρίς ορισμένο επόπτη είτε με ορισμένο επόπτη. Στην πρώτη περίπτωση η εποπτεία ονομάζεται peer supervision ή intervision. Και οι δύο μορφές εποπτείας είναι χρήσιμες και βοηθητικές, γιατί κάθε ψυχοθεραπευτής έχει τη δυνατότητα να μιλήσει για θέματα που συναντά στη δουλειά του σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Στην εποπτεία ισχύει το απόρρητο, επομένως δεν εκτίθενται τα προσωπικά στοιχεία του θεραπευόμενου. Αυτό που ενδιαφέρει είναι οι δυσκολίες ή τα συμπτώματά του και πώς μπορεί ο θεραπευτής να βοηθήσει καλύτερα. Επειδή το επάγγελμα του θεραπευτή είναι μοναχικό, μέσω της εποπτείας έχει την ευκαιρία να σχετιστεί ομαδικά. Η εποπτεία βοηθά τον θεραπευτή να γίνεται καλύτερος στο αντικείμενό του. Είναι βοηθητικό να γίνεται σε μια σταθερή και συχνή βάση. Προσωπικά συμμετέχω σε ομαδική intervision 1 φορά κάθε μήνα και με βοηθά πολύ τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά. Είναι βασικό να έχει κάποιος τους κατάλληλους συνεργάτες-συναδέλφους. Ο επόπτης είναι ένας ψυχοθεραπευτής με εξειδικευμένη κατάρτιση στην εποπτεία. Στο παρελθόν συμμετείχα σε μια ομάδα εποπτείας με επόπτη. Στην παρούσα φάση με καλύπτει η ομάδα μου (intervision). Στο μέλλον βέβαια μπορεί να χρειαστεί να ζητήσω βοήθεια και από επόπτη. Για αυτό είναι εξίσου σημαντικό και για εμάς τους ψυχοθεραπευτές να γνωρίζουμε κάθε φορά τις ανάγκες μας! Ελπίζω να απάντησα στα ερωτήματά σου! Ευχαριστώ!

ολα θα πανε καλα... είπε...

@Σταυρούλα Σανίδα

Φυσικά απάντησες/ήσατε(ο ενικός είναι λόγω "μπλογκικής" αλληλεγγύης και μόνο!)και με το παραπάνω!Πολύ διαφωτιστική η απάντηση.
Εγώ ευχαριστώ!