Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Δράση χωρίς περιττά λόγια - Activation VS Rumination

Κατά καιρούς ενημερωνόμαστε για ένα νέο άθλημα, μια περίεργη δραστηριότητα, ένα καλλιτεχνικό δρώμενο, ένα πρωτότυπο χόμπι. Το σκεφτόμαστε, προσπαθούμε να φανταστούμε τον εαυτό μας σε κάποιo από τα παραπάνω, διερευνούμε την όρεξή μας, ψάχνουμε να βρούμε χρόνο για να τo εφαρμόσουμε και τελικά τo αναβάλλουμε!

Η μετάθεση για το μέλλον καταλήγει να γίνει το νέο μας χόμπυ. Ωστόσο το "χόμπυ" αυτό δεν μας δίνει ούτε ευχαρίστηση ούτε ευεξία. Αντιθέτως μας θυμίζει ότι είμαστε αναβλητικοί ή μας κάνει να γκρινιάζουμε για την έλλειψη ελεύθερου χρόνου, για το υψηλό κόστος της δραστηριότητας, για την κακή μας τύχη κλπ κλπ.

Η ανάληψη δράσης αξίζει να γίνει άμεσα χωρίς υπερβολική σκέψη και μαραθώνιες συζητήσεις. Αξίζει να εστιάσουμε μόνο στις δικές μας επιθυμίες και να δούμε σε ποια δραστηριότητα κουμπώνουν. Μόνο εμείς είμαστε υπεύθυνοι για να αναλάβουμε δράση.

Καμία δύναμη έξω από εμάς μπορεί να αποφασίσει για εμάς!
*************************************************************************************
Every now and then we get informed on a new sport, an unknown activity or an artistic hobby. We think of it, try to imagine ourselves taking part in any of the above, search for time and mood so that to start one of these hobbies and in the very end we postpone it!

Deferring a hobby turns out to be our new hobby. But this "hobby" doesn't offer us either satisfaction or wellness. It reminds us that we keep procrastinating or complaining about the loss of free time, the high cost of the hobby, the bad luck around us etc etc.

Undertaking action has to be done immediately without too much thought or endless conversations. We have to focus on our own desires and to find out the matching activity.
We, ourselves only, are responsible for taking action.

No power outside of us can decide for us!


6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλά τα λες ψυχολόγε, αλλά στην πράξη τι γίνεται

Ανώνυμος είπε...

H ρουτινα και η καθημερινοτητα κάθονται πάνω μας σαν μια σκόνη που σιγα σιγά μας βαραινει και μας κανει να νιωθουμε κουρασμενοι. Από εμάς εξαρτάται αν θα αποφασισουμε να τινάξουμε αυτη τη σκονη απο πάνω μας.
Θέληση και όρεξη χρειαζεται. Αυτα τα δυο στοιχεία μπορούν να μας οδηγησουν εκεί που θέλουμε.
'Ενα αγγλικο ρητο λεει "I can not accept not trying".Μια τοσο μικρη φράση λέει τόσα πολλά και κρυβει τεράστια ενέργεια.

Δημητρης Μ.

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

Στην πράξη θέλει προσπάθεια.
Δεν φεύγει εύκολα αυτή η σκόνη από επάνω μας.
Χρειάζεται αποφασιστικότητα και δέσμευση!

Ευχαριστώ για τα σχόλια.

not a girl not yet a woman! είπε...

πόσο δίκιο έχεις..πόσο!

peace είπε...

Έχει ο φόβος χρησιμότητα; Προστατεύει ο φόβος; Μερικοί υποστηρίζουν πως ναι. Ο φόβος αποτρέπει τον κίνδυνο και όποιος αναλαμβάνει κινδύνους μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες.


Ο φόβος αποτρέπει. Αποτρέπει τον κίνδυνο αλλά και την ίδια την ζωή. Ο φόβος οδηγεί με εγγύηση στην μετριότητα. Όμως εγγυάται ο φόβος την ασφάλεια; Πολύ αμφίβολο.


Αντίθετα ο φόβος ακολουθεί τον νόμο της έλξης: «Ο μεγαλύτερος πόθος και ο μεγαλύτερος φόβος θα πραγματοποιηθούν». Ο λόγος είναι ότι τα έλκουμε.


Αναλαμβάνοντας κινδύνους αποδεχόμαστε την ζωή. Και η απάντηση στον κίνδυνο είναι η εγρήγορση.


Η αναρρίχηση των βουνών ενέχει κινδύνους. Αυτός που φοβάται δεν αναρριχάται βουνά. Αυτός που αποδέχεται την ζωή μελετά την διαδρομή, καταστρώνει ένα σχέδιο, προετοιμάζεται και ποτέ δεν ξεκινάει για το βουνό μόνος.


Η εμπιστοσύνη στους ανθρώπους ενέχει κινδύνους. Αυτός που φοβάται δεν εμπιστεύεται. Αυτός που αποδέχεται την ζωή ανοίγεται σταδιακά, αναπτύσσει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τα αισθήματα των άλλων και να εντοπίζει αυτούς που φθονούν.


Ο έρωτας ενέχει κινδύνους. Αυτός που φοβάται απέχει από τον έρωτα. Αυτός που αποδέχεται την ζωή γνωρίζει ότι ο έρωτας είναι το ισχυρότερο βίωμα και ερωτεύεται με τα μάτια ανοικτά.


Αποδέχομαι την ζωή σημαίνει αποδέχομαι τον κίνδυνο. Ρισκάροντας σε εγρήγορση μπορούμε μόνο είτε να κερδίσουμε είτε να μάθουμε. Αλλά ρισκάροντας απερίσκεπτα ανοίγουμε τον δρόμο για να πληγωθούμε.


Καταπολέμησε τον φόβο. Μάθε να είσαι σε εγρήγορση. Η εγρήγορση είναι η μόνο εγγύηση ότι θα μάθεις, θα προστατεύσεις τον εαυτό σου και θα υπερνικήσεις τον πιο σημαντικό εχθρό του ανθρώπου: Τον φόβο. Μην φοβάσαι τους ανθρώπους. Αλλά όντως σε εγρήγορση απόφυγε αυτούς που φοβούνται.

peace...

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

Peace, ευχαριστώ για το πλούσιο και εμπεριστατωμένο σχόλιό σου!
Πράγματι, ο μη ρεαλιστικός φόβος μπορεί να μας στερήσει πολύτιμες καταστάσεις στη ζωή μας!
Χρειάζεται εγρήγορση, αυτοπαρατήρηση αλλά και αποφασιστικότητα για να τον καταπολεμήσουμε.