Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Το ταξίδι της ψυχοθεραπείας

Κατά την έναρξη της ψυχοθεραπείας συναντιούνται δύο άνθρωποι (στην ατομική θεραπεία) με σκοπό να "ταξιδέψουν" μαζί για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Και οι δύο κουβαλούν τις βαλίτσες τους και είναι έτοιμοι προς επιβίβαση. Ο τελικός προορισμός δεν είναι σαφώς προκαθορισμένος. Κανένας από τους δύο δεν μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια πού θα τους οδηγήσει αυτό το ταξίδι. Αυτό που χρειάζεται ωστόσο πριν από την αναχώρηση είναι να γίνουν οι πρώτες συστάσεις και να διερευνηθεί η πρόθεση.
Αυτός που κάνει την έναρξη και βάζει τις πρώτες ενημερωτικές ιδέες είναι συνήθως ο θεραπευτής. Χρειάζεται προσοχή γιατί οφείλει να κάνει την αρχή σε ένα ισότιμο επίπεδο χωρίς να ανοίξει τη βαλίτσα της πολυετούς εμπειρίας ή της επιστημονικής γνώσης του. Ο συνταξιδιώτης του (θεραπευόμενος) έχει το δικαίωμα να τον αντιληφθεί ως ισότιμο και ανθρώπινο. Θα του κάνει καλό να γνωρίζει ότι η βαλίτσα του άλλου περιέχει τα απαραίτητα εφόδια που θα τον βοηθήσουν, αλλά αυτά τα εφόδια είναι χρήσιμο να βγαίνουν σιγά-σιγά και ανάλογα με τις ανάγκες του ταξιδιού.
Στην αρχή βγαίνουν τα διαβατήρια και των δύο. Όνομα, υπηκοότητα, τόπος διαμονής, ύψος και άλλα προσωπικά δεδομένα έρχονται πρώτα στην επιφάνεια. Στη συνέχεια ο ταξιδιώτης-θεραπευτής έχει την υποχρέωση με κατάλληλες ερωτήσεις να μάθει περισσότερα για τον άλλο προτάσσοντας γνήσιο ενδιαφέρον και ανθρώπινο χαρακτήρα.
Αφού έχει λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες σχεδιάζει μαζί με τον συνταξιδιώτη του το χάρτη του ταξιδιού τους. Προς τα πού πρέπει να κινηθούν, ποια μέρη θα τους οδηγήσουν σε μονοπάτια αυτογνωσίας, ποιος είναι ο χαρακτήρας των διακοπών που ταιριάζει στην περίπτωσή τους και με ποιο μέσο θα ταξιδέψουν. Αφού συμφωνήσουν, συνεχίζουν το ταξίδι τους. Και οι δύο δεσμεύονται να φτάσουν στον τελικό προορισμό εκτός απροόπτου. Έτσι μετατρέπονται σε αμοιβαίους συνοδοιπόρους.
Στο ταξίδι μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις (εξωτερικές ή εσωτερικές). Και οι δύο μαθαίνουν να ρυθμίζουν αυτές τς δυσκολίες μέσα από τη συζήτηση.
Και όταν έρθει η μέρα της άφιξης στον τελικό προορισμό είναι ανακουφιστικό να δώσουν τα χέρια, να κάνουν ένα σύντομο συνολικό απολογισμό και να πουν "αντίο".
Και έτσι είναι έτοιμοι και οι δύο να χαράξουν νέες πορείες, σε άλλους τόπους, με νέους συνταξιδιώτες με βασικό εξοπλισμό την ψυχική υγεία.

Καλό καλοκαίρι σε όλους με όμορφα ταξίδια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: