Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2011

Μαγειρική: αγγαρεία ή ευλογία;

Συνταγές μαγειρικής, τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής, ένθετα περιοδικά gourmet σε εφημερίδες, διαγωνισμοί μαγείρων, ζαχαροπλαστική, διεθνείς σεφ, αστέρια Michelin σε εστιατόρια, χρυσοί σκούφοι...
Η μαγειρική μοιάζει με μια μυρωδάτη σκόνη που όσο και αν την καθαρίζεις, εισβάλλει στο σπίτι σου από κάθε άνοιγμα: τηλεόραση, εφημερίδες, περιοδικά, sites, blogs...
Πολλοί προσπαθούν να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους στην προσπάθειά τους να μοιάσουν σε ένα διάσημο σεφ. Ακονίζουν τα μαχαίρια τους, κόβουν με δεξιοτεχνία, τινάζουν το τηγάνι με μαεστρία και σιγοβράζουν τις δεξιότητές τους.
Άλλοι εκτελούν ρομποτικά τις συνταγές, ικανοποιούν την ανάγκη τους για φαγητό, τακτοποιούν το τραπέζι, πλένουν τα σερβίτσια και ρίχνουν έναν υπνάκο. Αν τους ρωτήσεις την επόμενη μέρα τι έφαγαν την προηγούμενη, συνήθως δεν θυμούνται να σου απαντήσουν ή χρειάζονται αρκετή ώρα για να ανακαλέσουν εκείνη τη στιγμή.
Η μαγειρική εκτός από τέχνη ή δημιουργία ή σύνθεση είναι μια ευκαιρία.
Ευκαιρία για:
  • αισθητηριακή "επαφή" με τα υλικά (αφή, γεύση, μυρωδιά, όψη)
  • ενεργό συμμετοχή στη διαδικασία
  • ευεργετική "απομόνωση" στην κουζίνα
  • επικέντρωση όλων των σκέψεων στη διεξαγωγή της συνταγής
  • απόσπαση προσοχής από αρνητικές σκέψεις
  • επίδειξη ευγνωμοσύνης για την επάρκεια τροφής στο σπίτι σου
  • έκφραση αγάπης στους αγαπημένους σου μέσω της μαγειρικής φροντίδας
  • να πεις "ευχαριστώ" σε όσους συμβάλλουν για την ύπαρξη τροφίμων στο ψυγείο σου
  • να εξασκήσεις όλα τα παραπάνω και να βιώσεις αυτήν την "ευλογημένη" εμπειρία!

2 σχόλια:

manousina είπε...

Η μαγειρική για μένα είναι ψυχοθεραπεία, αδειάζει το μυαλό μου από τις σκέψεις, με ηρεμεί. Και μετά έρχεται η ικανοποίηση από την επιβράβευση. Είναι υπέροχο συναίσθημα να ταϊζεις με φαγητό και αγάπη τους δικούς σου ανθρώπους.

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

Αγαπητή manousina,
Πράγματι αν αφιερώσουμε το δέοντα χρόνο και ενέργεια, η μαγειρική μπορεί να μετατραπεί σε μια τέτοια εμπειρία, όπως την περιγράφεις! Ευχαριστώ για το σχόλιο!