Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Θετική δράση

Μια ομάδα ερευνητών από το University of California Riverside και το Ιατρικό Τμήμα του Duke University μελέτησε μια νέα θεραπευτική μέθοδο για την αποκατάσταση της κατάθλιψης. Η μέθοδος αυτή φέρει την ονομασία «Παρεμβάσεις Θετικών Δράσεων» (Positive Activity Interventions PAI). Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Alternative and Complementary Medicine.

Οι Θετικές Δράσεις είναι στοχευόμενες δραστηριότητες, όπως οι εκδηλώσεις ευγένειας, αισιοδοξίας, ελπίδας, ευγνωμοσύνης και δημιουργικής ονειροπόλησης.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η νέα αυτή μέθοδος αναμένεται να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη και δεν έχουν βοηθηθεί επαρκώς από τη φαρμακευτική αγωγή.

Η τεχνική είναι λιγότερο ακριβή σε σχέση με τη φαρμακοθεραπεία, συνδέεται με σχετικά γρήγορη βελτίωση της διάθεσης, δεν στιγματίζει το άτομο και δεν έχει παρενέργειες.

Η βελτίωση διαρκεί για περισσότερο από έξι μήνες μετά την παρέμβαση. Ανάμεσα στις Θετικές Δράσεις περιλαμβάνονται ενδεικτικά οι ακόλουθες πράξεις: σύνταξη γραμμάτων ευγνωμοσύνης και ευχαριστήριων καρτών, έκφραση αισιοδοξίας, εκδήλωση ευγένειας, πράξεις σεβασμού και αλληλεγγύης, εξωτερίκευση θετικών συναισθημάτων στους άλλους κ.λπ.

Οι δράσεις αυτές δεν έχουν μόνο βραχυπρόθεσμο όφελος. Για παράδειγμα, αν κάποιος έπειτα από εσωτερική διερεύνηση και έμφαση στα θετικά του σημεία, κινητοποιηθεί να παρακολουθήσει ένα τμήμα ζωγραφικής, αναμένεται να γνωρίσει κάποιο άλλο άτομο και να δημιουργηθεί μια νέα φιλία. Με αυτόν τον τρόπο ακόμα και η στιγμιαία θετική πλευρά μιας κατάστασης μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική και σε άλλα επίπεδα ενδυναμώνοντας παράλληλα τις πνευματικές, κοινωνικές και σωματικές δεξιότητες του ατόμου.

Οι Θετικές Δράσεις είναι απλές στην εφαρμογή τους και έχουν μηδενικό κόστος. Η έμπρακτη ένταξή τους στο ρεπερτόριο συμπεριφορών της καθημερινότητας κρίνεται η πιο ωφέλιμη επένδυση για το παρόν και το μέλλον!

Δεν υπάρχουν σχόλια: