Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Πού κρύβεται η αλήθεια;

Στην ψυχοθεραπεία λέγεται ότι δεν υπάρχει μία αντικειμενική πραγματικότητα.
Η πραγματικότητα είναι υποκειμενική, εφόσον φιλτράρεται κάθε φορά μέσα από το πρίσμα κάθε ατόμου. Κάθε πραγματικό γεγονός καταλήγει σε υποκειμενικά βιώματα. Γιατί όμως κάθε άτομο βιώνει με διαφορετικό τρόπο τις καταστάσεις; Πώς εξηγείται ο όγκος των μεταφράσεων για κάθε συμβάν; Πού κρύβεται η αλήθεια;
Η λέξη «αληθής» αποτελείται από το στερητικό «α» και τη λήθη. Η αλήθεια ως παράγωγο του «αληθής» σημαίνει την κατάσταση που τα πράγματα δεν έχουν ξεχαστεί, είναι γνωστά ή φανερά, άρα είναι πραγματικά.
Στην αλήθεια λοιπόν απουσιάζει η λήθη. Τα πάντα είναι φανερά και γνωστά. Η αλήθεια κάθε ατόμου είναι υποκειμενική και στηρίζεται στην ιστορία του. Μέσα στην προσωπική ιστορία ξεχωρίζουν ευχάριστες στιγμές, έρωτες, απώλειες, επιτυχίες, λάθη, δυσκολίες, εμπόδια, σχέσεις... Το άτομο ταξιδεύοντας μέσα στην ιστορία του συναντά τις ιστορίες άλλων άνθρώπων κάθε φορά που οι πορείες τους διασταυρώνονται. Τα κοινά σημεία δύο ατόμων γίνονται πόλος έλξης ανάμεσά τους. Οι αλήθειες τους γεμίζουν με ζεστασιά και εγκαρδιότητα.
Τα διαφορετικά τους σημεία αποτελούν μια ευκαρία να εξετάσουν πιο προσεκτικά τις αλήθειες τους. Πώς αντιδρά ο ένας στη διαφορετικότητα του άλλου; Πώς η αλήθεια Α συμπορεύεται με την αλήθεια Β τη στιγμή που φαίνεται να αντικρούονται;
Για να επιτευχθεί η αρμονία χρειάζεται γνώση. Η γνώση όλων αυτών που μας καθορίζουν ως οντότητες. Η αλήθεια μας μας δίνει υπόσταση και το δικαίωμα της επιλογής. Αν γνωρίζουμε τι μας βοηθά ή τι μας ενδυναμώνει, το επιλέγουμε με την καρδιά μας. Διαφορετικά, πιέζουμε τον εαυτό μας να ξεχάσει και να παραδοθεί στον άλλο και την αλήθεια του. Έτσι, ωστόσο, βουλιάζουμε στη λήθη μας...
Η διεργασία της αλήθειας συναντάται τόσο σε προσωπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Αυτή την κρίσιμη για την Ελλάδα περίοδο κινδυνεύει να χαθεί η ιστορική αλήθεια. Μια τέτοια απώλεια θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τη συλλογική μας πορεία. Η ιστορική λήθη μας εμποδίζει να έχουμε μια ξεκάθαρη ματιά απέναντι στα τάχιστα γεγονότα. Το τοπίο θολώνει όλο και περισσότερο. Η μυωπική αντίληψη των καταστάσεων διαστρεβλώνει την ενεργητική δραστηριοποίηση. Η παθητικότητα ελλοχεύει. Η προσωπική αφύπνιση είναι η πρώτη βασική κίνηση που ενδέχεται να ταρακουνήσει την κοιμωμένη λήθη.

6 σχόλια:

Livingathens είπε...

Απλά φοβερό!!

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

Ευχαριστώ Λευτέρη!

iLiAs είπε...

..αφυπνιση, για να συνεχισουμε με περισσοτερη ενταση, παθος, επιμονη, αυτο που κανουμε...

το ερμηνευσα σωστα??? :)


καλημερα σας :)

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

Αγαπητέ iLiAs,

η λέξη αφύπνιση εμπεριέχει επιμέρους έννοιες και συμπληρώνει τη σκέψη μου για αυτή την ανάρτηση! Θα πρόσθετα επίσης τη λέξη υπενθύμιση (για να θυμηθούμε τη γνώση που ενώ υπάρχει μέσα μας κάποιες φορές κοιμάται, με αποτελέσμα να την ξεχνάμε). Ας αφυπνίσουμε λοιπόν αυτή γνωση! Ευχαριστώ για το εποικοδομητικό σχόλιο!

Ανώνυμος είπε...

Η αληθεια ειναι ο βασικος παράγοντας για να χτιστει μια σχέση εμπιστοσυνης ειτε αυτη αφορα αφορα δύο άτομα ειτε εναν ολοκληρο λαό και τους κυβερνωντες του. Ειναι πολύ οδυνηρο συναισθημα οταν κάποιος συνειδητοποιεί οτι του έχουν πει ψέμματα. Αυτο συνεβη και στον ταλαιπωρο Ελληνικο λαό.Ξέραμε οτι μας έλεγαν ψέμματα αλλα δεν πιστευαμε οτι μας έλεγαν τοσα πολλα ψέμματα!
Πριν χρονια οταν πηρε συνταξη ένας 'Αγγλος πολιτκός που ειχε διαδραματισει και Υπουργος Εξωτερικών ρωτηθηκε αν έλεγε στον κόσμο αληθεια ή ψέμματα κατα τη διάρκεια της θητείας του σαν βουλευτης και Υπουργός. Εκεινος λοιπόν αφου σκέφτηκε λιγο απάντησε "I have never lied,however there have been times when I was economic with the truth...".

Δημητρης Μ.

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

Αγαπητέ Δημήτρη,

Χαίρομαι για την "επιστροφή" σου! Μου άρεσε η τοποθέτησή σου σχετικά με την αλήθεια ως βάση για μια σχέση εμπιστοσύνης. Η κατάθεση της αλήθειας δυναμώνει την πίστη μας στις σχέσεις μας. Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις θα έλεγα ότι ισχύουν οι λέξεις ελπίδα πριν από τις εκλογές και η λέξη καχυποψία κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης.