Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Το πλάνο της ευτυχίας: set a goal or set yourself free?

Τις τελαυταίες δεκαετίες έχουν γραφεί πολλά βιβλία για την κατάκτηση της ευτυχίας. Υπάρχει πλήθος ορισμών για τη διατύπωσή της. Έχουν προταθεί μπόλικες μέθοδοι για τη διατήρησή της. Η αναζήτηση της ευτυχίας μας απασχολεί καθημερινά σε διάφορα επίπεδα: αναλογιζόμαστε κατά πόσο στη δουλειά μας βιώνουμε ευτυχισμένες στιγμές, ψάχνουμε μια σχέση που να μας κάνει ευτυχισμένους, οργανώνουμε διακοπές ή βόλτες για να δημιουργήσουμε κλίμα ευτυχίας και ο κατάλογος δεν έχει τέλος...

Κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να αργανώσουν τη ζωή τους με τέτοιο τρόπο ώστε να συναντήσουν την ευτυχία. Άλλοι αφήνονται στους ρυθμούς της τύχης έχοντας ως σλόγκαν "Ό,τι είναι να συμβεί, θα συμβεί". Οι πρώτοι θεωρούν τους δεύτερους μοιρολάτρες και οι δεύτεροι χαρακτηρίζουν τους πρώτους ψυχαναγκαστικούς.

Ποιοι έχουν δίκιο τελικά; Υπάρχει στρατηγική ή αυθορμητισμός στην ευτυχία;

Ο Daniel Gilbert, συγγραφέας του βιβλίου "Stumbling on Happiness" δίνει την απάντηση: "Τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα στη ζωή ψάχνουν να μας βρουν χωρίς να τα ψάχνουμε οι ίδιοι. Ένα εξαίσιο βιβλίο μας παρακαλάει να το γράψουμε. Μια σπουδαία ταινία μας προσκαλεί να την υλοποιήσουμε. Είμαι ευτυχισμένος που δεν μπορώ να προβλέψω τι θα συμβεί αύριο ή στο μέλλον και που μπορώ να το βιώσω όταν θα συμβεί."

Ο Daniel Gilbert μας προτείνει να αφήσουμε τον έλεγχο, την πρόγνωση και την αξιολόγηση κινδύνου και να γευτούμε στο έπακρον την κάθε στιγμή που μας παρουσιάζεται. Η διαρκής επαγρύπνηση μας κάνει να σκοντάφτουμε στη ζωή. Η απελευθέρωση του εαυτού μας μας συντονίζει με την καλή μας τύχη.

4 σχόλια:

iLiAs είπε...

απολυτη ευτυχια δεν υπαρχει..υπαρχουν ευτυχισμενες στιγμες, που εκεινη την ωρα μας κανουν να εκρινουμε τις ενδορφινες μας

παντως, συν Αθηνά και χειρα κίνει..λιγο εμεις, λιγο το σωστο timing (καλη τυχη) και ερχονται τα καλα :)


καλες γιορτες, να 'σαι καλα :)

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

Ευχαριστώ iLiAs!

Καλές γιορτές και σε εσένα!

Ανώνυμος είπε...

O χρόνος που περνάει ειναι σαν το νερο σε ένα ποτάμι. Κάθε στιγμή που περναει δεν ξαναγυρναει. Ουτε μπορούμε να περιμένουμε μοιρολατρικά τα πάντα να μας ερθουν από τον..ουρανό ούτε τελικά μπορούμε να προβλέψουμε τα πάντα. Η αλήθεια ειναι κάπου στη μέση όμως σιγουρα τίποτα δεν σταματαει τη ροη του ποταμού! Η αλλαγή αυτή όμως δεν είναι αυτό που κάνει και τη ζωή μας τόσο όμορφη??


Yesterday is history,
Tomorrow is mystery,
Today is a GIFT...

Δημητρης Μ.

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

Αγαπητέ Δημήτρη,

Εκτιμώ κάθε φορά τα σχόλιά σου!
Ευχαριστώ:-)