Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Η ψυχολογία των ψηφοφόρων

«Έκπληξη τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής» διαβάσαμε σε εφημερίδες, blog, site… Πολλοί προσπαθούν να αποδώσουν αιτίες για αυτό το αποτέλεσμα. Με ποια κριτήρια επιλέγει πραγματικά κάποιος το κόμμα που θα τον εκπροσωπήσει στη Βουλή; Πόσο ενημερωμένος είναι για το πρόγραμμα κάθε παράταξης; Με ποιο συναίσθημα είναι εμποτισμένα τα κριτήριά του; Φαίνεται πως πολλοί από αυτούς που ψήφισαν Χρυσή Αυγή βιώνουν το συναίσθημα του φόβου. Νιώθουν απειλή για την ακεραιότητά τους ή τη ζωή τους. Όταν ένα άτομο βιώνει απειλή, φοβάται και σπεύδει να ασκήσει μια συμπεριφορά για να γλιτώσει από το φοβογόνο ερέθισμα. Ή θα τρέξει να κρυφτεί ή θα επιτεθεί στον κίνδυνο. Υπάρχει και η ενδιάμεση κατάσταση να μουδιάσει παραμένοντας αδρανοποιημένο. Μάλλον όσοι υπερψήφισαν το εν λόγω κόμμα έσπευσαν να ορίσουν αντιπροσώπους για να επιτεθούν στον κίνδυνο, όπως οι ίδιοι τον αντιλαμβάνονται. Άλλοι ίσως ένιωσαν αγανάκτηση ή απελπισία και διοχέτευσαν αυτό το συναίσθημα στην πολιτική τους επιλογή. Καθένας είναι υπεύθυνος για ό,τι νιώθει. Η αίσθηση ευθύνης μας ωθεί να δράσουμε. Αλλά ακόμα και το ίδιο το συναίσθημα μας οδηγεί σε δράση. Για παράδειγμα, όταν θυμώνω γίνομαι επιθετικός προς τον εαυτό μου ή τους άλλους. Συχνά οι αξίες μας και οι αρχές μας έρχονται στο μυαλό σαν τη φωνή της λογικής να μας προστατεύσουν από τις επιλογές των έντονων συναισθημάτων. Ωστόσο, σε περιόδους κρίσης η φωνή των συναισθημάτων υπερκαλύπτει σε ένταση τα υπόλοιπα. Η απάντηση στο τι συνέβη τελικά και βλέπουμε το 6,97% για τη Χρυσή Αυγή δεν είναι μονοδιάστατη ούτε απλή. Σίγουρα είναι μια ηχηρή ένδειξη της συναισθηματικής κρίσης που βιώνουν πολλοί άνθρωποι.

4 σχόλια:

Mr. Hubert είπε...

Η ψηφοφορία είχε σαν οδηγό το φόβο, φάνηκε από διάφορες παραμέτρους του αποτελέσματος.

Δημοσκόπιση δείχνει τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής να πέφτουν αρκετά, με οριακή είσοδο στη Βουλή. Ας ελπίσουμε πως έτσι θα συμβεί σε ενδεχόμενες(σίγουρες για εμένα) εκλογές. Καλησπέρα!

iLiAs είπε...

..οπως, κινδυνος, για την κοινωνια μας, ειναι η χ.α, το ιδιο κινδυνος, ειναι και τα 2 κομματα που στηριζουν το μνημονιο και βιωνουμε την οικονομικη εξαθλιωση στην κοινωνια μας.

ναζιστες οι μεν, "τρομοκρατες" και καταπατητες της δημοκρατιας οι δε.

η "τρομοκρατια" του πληθους συνεχιζεται απ' ολες τις πλευρες.

Οσο ο λαος, πεφτει στην παγιδα του πολιτικου τρομου, των πολιτικων εκβιασμων, εχουμε να δουμε ακομα πολλα στις εκλογες.


καλο βραδυ :)

Ανώνυμος είπε...

Την Χρυση Αυγη το ίδιο το πολιτκό συστημα την έφερε στο προσκηνιο με την παντελή αδιαφορία ειδικα στο θεμα των λαθρομεταναστών. 'Οταν οι κατοίκοι π.χ του Αγ. Παντελεημονα αντιμετωπίζονταν σαν...ακροδεξιοι επειδη απλα δεν αντέχαν αλλο τα "γιουρούσια¨των λαθρομεταναστών τότε μην απορούμε γιατι στράφηκαν στη Χρυση Αυγή. Απο την άλλη και χωρις να υπερψηφίζω καμία πολιτκή γιατι να έχει δικαιωμα λόγου κάθε αριστερό και ακροαριστερό κόμμα και να μην έχει και η Χρυση Αυγή? Κόμμα δεν ειναι κι αυτό? Αν ο λαός τους ακούσει τότε έχει κάθε δικαίωμα να τους πιστεψει ή να τους αποδοκιμάσει. Αυτή ειναι η αρχή της δημοκρατίας. Δηλαδη όταν δηλαδη στα πανεπιστήμια μπουκάρουν μέλη κομματικών νεολαίων και κάνουν με το ζόρι καταλήψεις προπηλακιζοντας όσους αντιτίθενται ,αυτοί δεν ειναι φασίστες? Εκτός αν το ξύλο που ριχνουν αυτοί ειναι "δημοκρατικό" και δεν μετράει.
Τα ακρα συνηθως δεν κάνουν καλό και δεν ειναι παραγωγικά όταν όμως εξωθείς μια ολόκληρη κοινωνια συστηματικά στα ...άκρα μέ δημοκρατικά μέσα (νόμοι εξαθλίωσης, συνεχης εισφορες,αναξιοκρατία, απαξίωση του σωστού υπαλληλου και εργάτη και προώθηση του ακαμάτη και "βυσματία" κ.α) τότε κανεις δεν θα πρέπει να απορεί για το πως φτάσαμε στα σημερινα γεγονότα.
Ο λαός μας λέει πως 'οποιος σπέρνει ανέμους θερίζει καταιγίδες...". Κάτι ξέρει...


Δημητρης Μ.

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

Με τα σχόλιά σας θέσατε ο καθένας από μια καίρια παράμετρο στο ζήτημα αυτό. Σας ευχαριστώ όλους!
Καλή εβδομάδα!