Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Πικρά συναισθήματα


Θυμός, θλίψη, ντροπή, ενοχές, φόβος... Συναισθήματα που όλοι βιώνουμε καθημερινά και αφήνουν μια έντονη γεύση στις εμπειρίες μας. Συνήθως προσπαθούμε να δραπετεύσουμε από καθετί που μας προκαλεί δυσφορία. Προσπερνάμε με βήμα ταχύ καταστάσεις ή ανθρώπους που θεωρούμε ότι επιδρούν αρνητικά στη ζωή μας. Αρκεί αυτή η προσπέραση για να διώξουμε την ένταση της γεύσης; Βραχυπρόθεσμα, ναι. Η ένταση παύει να έχει δόσεις πίκρας. Ωστόσο, μας διαπερνά ποτίζοντας τις αισθήσεις μας την επόμενη φορά που θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια κατάσταση πρόκλησης.

Ο στόχος δεν είναι πάντα η απαλλαγή από τα αρνητικά συναισθήματα. Αν περιοριστούμε μόνο στη διαχείριση τους, θα είμαστε ημιμαθείς μαθητές. Αξίζει να μάθουμε να αντέχουμε καθετί που βιώνουμε. Όταν είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ερέθισμα, είμαστε σε ετοιμότητα να δοκιμάσουμε τη γεύση του. Ακόμα και αν η πρώτη εντύπωση είναι κάπως ξινή, αξίζει να διερευνήσουμε και τα υπόλοιπα στοιχεία της. Η ανακάλυψη και των υπόλοιπων γεύσεων μας καθιστά περισσότερο ανθεκτκούς και πιο έμπειρους δοκιμαστές.

Μέσω τη δοκιμής, της αντοχής και της ανάληψης ρίσκου, επαναπροσδιορίζουμε το στόχο: δεν θέλουμε πια να απαλλαγούμε από τα συναισθήματα. Θέλουμε να κατανοήσουμε τι κρύβεται πίσω από αυτά. Να μάθουμε την αλήθεια τους. Ακόμα κι αν είναι πικρή...
     

2 σχόλια:

iLiAs είπε...

..να μια βαθύτερη ανάλυση, αρνητικών συναισθημάτων, που αποφευγω να κάνω..

συνήθως, προσπαθώ, να προσπερνώ ανθρώπους, με αρνητική επίδραση στο περιβάλλον μου.

καλο απόγευμα! :)

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

@iLiAs,
Η προσπέραση μας γλιτώνει από συναισθηματική φόρτιση. Ωστόσο, τα συναισθήματα έχουν να μας διδάξουν μαθήματα αυτογνωσίας..!

Καλή συνέχεια!