Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Ακούω, ακούγομαι



Η ελληνική γλώσσα έχει αναμφισβήτητη αξία. Πολλές ελληνικές λέξεις έχουν κάνει υπερατλαντικά (και όχι μόνο) ταξίδια φτάνοντας στα στόματα Αμερικανών και πολλών άλλων λαών. Από εκεί γίνονται όχημα επικοινωνίας με προσαρμοσμένη στη χώρα άφιξης προφορά. Συχνά επιβιβάζονται πάλι σε μέσα μεταφοράς επιστρέφοντας στην Ελλάδα. Και εδώ τις ξεστομίζουμε ξεχνώντας ωστόσο πώς τις είχαμε πακετάρει κατά την πρώτη τους αποστολή.

Πρόκειται για αντιδάνεια της Ελληνικής: ελληνικές λέξεις που πέρασαν ως δάνεια σε μία ή περισσότερες άλλες γλώσσες και ύστερα επέστρεψαν στη γλώσσα μας με αλλαγμένη μορφή ή / και σημασία, π.χ. καναπές από το κωνώπιον (ανάκλιντρο με κουνουπιέρα).

Δυστυχώς η λήθη ή η άγνοια κλειδώνουν το σεντούκι όπου κρύβεται ο ανεκτίμητος θησαυρός των ελληνικών λέξεων. Ως αποτέλεσμα καταλήγουμε να γινόμαστε φτωχοί συνομιλητές. Και ενώ θα μπορούσαμε να εκφράσουμε τις σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας με περισσή πολυτέλεια, μένουμε καθηλωμένοι στην ένδεια.

Και έτσι αμβλύνουμε τον πλούτο της επικοινωνίας μας επαναλαμβάνοντας μονότονα άχρωμα λόγια. Ας τολμήσουμε να μιλήσουμε και να εκφραστούμε ως εύποροι πομποί και δέκτες, ώστε να καταφέρουμε να ακούμε και να ακουγόμαστε ουσιαστικά!   

2 σχόλια:

iLiAs είπε...

με τον τρόπο που ζούμε, πλέον..και άλλες γλώσσες, δανείζονται ελληνικές λέξεις, αλλά και ´μεις, χρησιμοποιούμε πολλές λέξεις, απο άλλες γλώσσες..πολλες ιταλικές, γαλλικές λέξεις.

..για να μην μιλήσω για τεχνολογία, που οι περισσότεροι τεχνολογικοί όροι, είναι αγγλικές λέξεις.

τι θέλω να πω?? ναι, να έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο, να έχουμε ευρεία γκάμα λέξεων-εκφράσεων.
Όμως, οι λέξεις είναι επικοινωνία μεταξυ των ανθρώπων, ανεξαρτήτου προέλευσης.

καλο μήνα, καλή βδομάδα.. καλημέρα!! :)

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

@iLiAs,
Συμφωνώ απολύτως με το σχόλιό σου! Όταν μιλάμε για επικοινωνία αξίζει να θυμόμαστε ότι εκεί εκφράζουμε και τα συναισθήματά μας. Θεωρώ ότι είμαστε κάπως "φτωχοί" σε αυτό το επίπεδο. Τείνουμε να χρησιμοποιούμε τις φράσεις "Είμαι καλά" ή "Νιώθω χάλια" οι οποίες στην πραγματικότητα είναι κενές νοήματος. Βέβαια για να εκφράσουμε το τι νιώθουμε δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε μόνο τη γλώσσα, αλλά κυρίως να είμαστε συντονισμένοι με τα συναισθήματά μας. Καλή σου μέρα!