Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Γκαζοmania


Παρατηρώ τελευταία όλο και περισσότερους οδηγούς να ξεκουράζουν το πέλμα τους πάνω στο γκάζι. Πας να περάσεις το δρόμο και σου φωνάζουν ειρωνικά "Πιο αργά μπορείς..!".
Ψάχνεις οδηγώντας τη διεύθυνση σε μια περιοχή που πρώτη φορά επισκέπτεσαι και βλέπεις να σε προσπερνά φορτηγάκι. Εισπράττεις και ένα φάσκελο, έτσι για να μάθεις που οδηγείς αργά και εκνευριστικά.
Αναρωτιέμαι πόσοι από αυτούς τους ευερέθιστους οδηγούς είναι πραγματικά βιαστικοί ή έχουν βάσιμο λόγο που τρέχουν. Κατανοώ ότι όταν πράγματι κάποιος βιάζεται, εκνευρίζεται τη στιγμή που βρίσκει εμπόδια καθυστέρησης. Ωστόσο, ο εκνευρισμός διαφέρει από την υποτίμηση.
Είναι διαφορετικό να κορνάρεις επίμονα από το να εκτοξεύεις προσβολές ή σχόλια εκμηδενισμού του άλλου. Η βιασύνη δεν δικαιολογεί μια τέτοια συμπεριφορά.
Βέβαια, η ευκολία της υποτίμησης του άλλου παρατηρείται και εκτός δρόμου. Για παράδειγμα, εκφράζεις τη διαφωνία σου για ένα θέμα και πολλοί σπεύδουν να ρωτήσουν πώς τολμάς να έχεις ξεχωριστή άποψη. Ποιος νομίζεις ότι είσαι..; Εκείνος όμως που με ευκολία ασκεί κριτική πιστεύει ότι είναι κάποιος και έχει περισσότερα δικαιώματα από εσένα.
Η τραγική ειρωνεία σε αυτό το φαινόμενο είναι ότι ενώ όλοι θεωρητικά συμφωνούμε, μπορεί να παίρνουμε ανά περιόδους το ρόλο του "γκαζιάρη οδηγού" χωρίς να επωμιζόμαστε το μερίδιο της ευθύνης μας. Και η γκαζομανία καλά κρατεί...

5 σχόλια:

andrik είπε...

ωραιο το blog σου!!!
Καλως σε βρηκα..!!!

iLiAs είπε...

οδηγική παιδεια, δεν έχουμε! :(
δεν σεβόμαστε πεζούς, ποδηλάτες..θα σεβαστούμε οδηγούς???

καλο σαβ/κο!! :)

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως πρόκειται για άτομα με απωθημένα που τα βγάζουν στο τιμόνι.Ο χαρακτήρας αποφαίνονται οι ειδικοί φαίνεται από το στυλ οδήγησης. Και όπως είπε και ο Βίκτωρ Ουγκό ''δεν θα είχαμε απωθημένα αν είχαμε λίγο περισσότερο θάρρος και λίγο λιγότερο εγωισμό''
Δώρα

Ανώνυμος είπε...

Στην τερατουπολη που ζουμε όλοι ειναι με το ρολοι στο χέρι. Λογικο δεν ειναι κάποιος να ειναι με το ποδι στο γκάζι οταν για να πάει απο Μαρουσι στην Καλλιθέα θα του πάρει 1,5 ώρα και βάλε?? Να μην αναφερω τι γινεται οταν βρεχει!!
Από την άλλη η ελλειψη παιδείας ειναι εμφανέστατη παντού διαφορετικά δεν θα χαναμε καθε Σ-Κ 5-10 ατομα στα τροχαία ασχετο που πλέον το θεωρουμε "φυσιολογικό" και οτι συμβαινει μονο στους...άλλους!! Το να τρέξεις αρκετες φορές δεν ειναι κακό αρκεί να ξέρεις ΠΟΥ θα το κάνεις. Ταχυτητα 180 χλμ στην Αττική οδό στην ευθεία του αεροδρομιου με ενα αυτοκινητο που το "αντέχει" ειναι μεγάλη αλλα 1000 φορες πιο ασφαλής απο ταχυτητα 100 χλμ στην οδο Πατησίων! Το θέμα της οδηγικής παιδείας και ασφάλειας ειναι τεραστιο.
'Οσο για την συζητηση και τη διαφωνία...μα ο νεο-Ελληνας τα ξέρει ΟΛΑ και καλυτερα από ολους οπότε πως μπορεις να διαφωνησεις μαζι του!!!!
Χρόνια μας πολλά!!


Δημητρης Μ.

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

Σας ευχαριστώ όλους για τα εύστοχα σχόλια!