Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Τι δώρο να κάνω πάλι;


Με τον ερχομό ονομαστικών εορτών ή γενεθλίων καλούμαστε να σκεφτούμε τι δώρο θα χαρίσουμε. Οι πρακτικοί τύποι θυμούνται τι έχουν λάβει από το άτομο που γιορτάζει και πράττουν αντίστοιχα. "Ποτό μου έφερε, ποτό θα του πάρω".

Οι συναισθηματικοί τύποι είναι ικανοί να ξοδέψουν μεγάλα ποσά ως μια ένδειξη αγάπης για τους εορτάζοντες. Είναι γενναιόδωροι και δοτικοί χωρίς όριο.

Οι τύποι "τα δώρα είναι δανεικά" μπορεί να δωρίσουν ένα δώρο που έχουν κρατήσει οι ίδιοι άθικτο στο ντουλάπι και να το "δανείσουν" στον άνθρωπο που γιορτάζει.

Οι φοβισμένοι τύποι αγχώνονται, αν θα αρέσει το δώρο τους στον παραλήπτη. Θα κάνουν πολλές ερωτήσεις όπως "Σίγουρα σου αρέσει;", προκειμένου να βεβαιωθούν ότι το δώρο τους είχε επιτυχία. Επειδή όμως δύσκολα σιγουρεύονται θα πουν επίσης "Έχει κάρτα αλλαγής, αν θες μπορείς να το αλλάξεις".

Οι αναποφάσιστοι τύποι δεν ξέρουν τι να διαλέξουν. Πελαγώνουν μόνο με την ιδέα να πάνε στα καταστήματα. Αναθέτουν σε άλλους να αγοράσουν κάτι.

Οι δημιουργικοί τύποι είναι πάντα γεμάτοι ιδέες και εξεζητημένες προτάσεις. Καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν με τα δώρα τους.

Οι τύποι "handicrafts" φτιάχνουν κάτι με τα χέρια τους και μπόλικη αγάπη. Τα δώρα φέρουν την προσωπική τους σφραγίδα.

Οι συντηρητικοί τύποι κάνουν "one size fits all" δώρα. Η επιλογή τους να δωρίσουν ένα βιβλίο ή ένα μπουκάλι κρασί είναι μια λύση.

Υπάρχει και η κατηγορία των ανθρώπων που κάνει δώρα χωρίς ιδιαίτερη περίσταση. Μπορεί να θέλουν να εκφράσουν την αγάπη τους ή να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους σε κάποιον. Ή απλώς αντιμετωπίζουν τη διαδικασία του δώρου σαν παιχνίδι.

Ανεξάρτητα από την περίσταση και την επιλογή μας αξίζει να "πειραματιζόμαστε" με κάτι καινούργιο κάθε φορά που κάνουμε ένα δώρο. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα ανήκουμε σε καμιά κατηγορία "τύπων" και θα νιώθουμε ελεύθεροι να δοκιμάζουμε κάτι διαφορετικό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: