Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

"Μαγικές" δεξιότητες


Αναρωτιέμαι συχνά τι μπορεί να σκέφτεται ένας θεραπευόμενος για εμένα. Αν μπορεί να καταλάβει τι νιώθω, αν αντιλαμβάνεται τις ευχάριστες και τις ζόρικες στιγμές μου.

Κι αν μπορεί να καταλάβει; Πόσο αποτελεσματική βρίσκει τη θεραπεία;
Κάποιοι θεραπευόμενοι προσπαθούν να εκμαιεύσουν αυτές τις απαντήσεις με πλάγιες ερωτήσεις. Άλλωστε γνωρίζουν ότι δεν "επιτρέπεται" να θέτουν ερωτήματα στον θεραπευτή. Επειδή ακόμα κι αν ρωτήσουν, ο θεραπευτής θα καθρεφτίσει πίσω τον προβληματισμό στους ίδιους. Τις περισσότερες φορές τα θέματα που τους απασχολούν για τον θεραπευτή, είναι τα δικά τους θέματα.

Υπάρχουν όμως και στιγμές που ο θεραπευόμενος με γνήσιο ανθρώπινο ενδιαφέρον θέλει να γνωρίζει τι μπορεί να συμβαίνει στην καρδιά του θεραπευτή.

Η προσωπική μου εμπειρία μου έχει δείξει ότι όσο κι αν κρύβω τα συναισθήματά μου, ο άνθρωπος που κάθεται απέναντί μου μπορεί να με "διαβάσει". Συχνά μου προκαλεί εντύπωση πώς μαντεύει και άλλα πράγματα, όπως ποια μέρη προτιμώ για τις διακοπές μου, τι βιβλία μου αρέσουν και ποιες δραστηριότητες με ενθουσιάζουν (!).

Κάποιες φορές που τολμώ να αποκαλύψω κάποια κομμάτια της συναισθηματικής μου κατάστασης, ο θεραπευόμενος νιώθει περισσότερη εμπιστοσύνη, αντιλαμβάνεται ότι είμαι κι εγώ άνθρωπος και νιώθει χαρούμενος για τη διεισδυτική του ματιά.

Μαζί του είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη που έχει ενεργοποιηθεί αυτή η διαισθητική του ικανότητα. Είναι μια απόδειξη της ικανότητας ενσυναίσθησης και της πρόθεσης για εγγύτητα. Είναι επίσης ένας τρόπος για εμένα να του δείξω ότι μεγαλώνει η πίστη μου για εκείνον.

Όταν έρχεται η ώρα να ακούσω πώς οι δεξιότητες αυτές επαναλαμβάνονται και στις υπόλοιπες σχέσεις του, η υπερηφάνεια μου γιγαντώνεται.

Σε κάθε θεραπευτική προσέγγιση δίνεται μια εξήγηση για το τι συμβαίνει στη συνεδρία. Η ορολογία μπορεί να διαφέρει, οι λέξεις να ποικίλουν και οι ερμηνείες να διαδέχονται η μία την άλλη.

Αφιερώνω αυτή την ανάρτηση στον Μ.Σ. για τη χαρισματική του ματιά. Θαυμάζω την προθυμία του να αφήνεται στη "μαγεία" που έρχεται κάθε τόσο στις συνεδρίες μας, χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω αναλύσεις.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άριστη αντίληψη και προσεγγιση του ψυχικου κόσμου του θεραπευομενου, με σεβασμό και θετικη επιρροή. Ιδιαίτερη πράξη δε η δημοσιευση που συγκινεί και ανταποκρίνεται στις ανάγκες και προφανώς στις επιθυμίες, του ατόμου.

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!

Σ.Σ.