Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Mind full or Mindful?

Η πρακτική του "mindfulness" εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια στους κόλπους της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας εμπλουτίζοντας με αξιόλογο τρόπο την κλινική άσκηση. Στην προσπάθειά μου να μεταφράσω τη λέξη στα ελληνικά θα έδινα τους όρους "συνειδητότητα" ή "συνειδητοποίηση". Η πρακτική αυτή, ανεξάρτητα από την ελληνική της μετάφραση, αποτελεί ένα από τα βασικά μονοπάτια προς το "διαφωτισμό" σύμφωνα με τη διδασκαλία του Βουδισμού.
Το άτομο που εφαρμόζει την πρακτική έχει τη δυνατότητα να είναι παρόν σε κάθε στιγμή με όλες του τις αισθήσεις, έχοντας επίγνωση των σκέψεών του και των συναισθημάτων του. Μπορεί να αντιλαμβάνεται τόσο τον εαυτό του όσο και το περιβάλλον γύρω του. Έχει την ικανότητα να ακούει την αναπνοή του και τους χτύπους της καρδιάς του, να νιώθει τους μυς στο σώμα του, να εστιάζει σε αρώματα, εικόνες, γεύσεις, ήχους, με αποτέλεσμα να "βουτά" ολοκληρωτικά στην κάθε στιγμή. Αυτή η διεργασία μοιάζει με ένα διαλογιστικό διάλειμμα το οποίο του δίνει ενέργεια να συνεχίσει την πορεία στη ζωή του με σταθερό βήμα και επίγνωση της κατάστασης μέσα και έξω από αυτό.
Στις μέρες μας δυσκολευόμαστε να στρέψουμε τη συνειδητότητά μας στο μονοπάτι του "διαφωτισμού", εφόσον παρεισφρύουν οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, τα νέα φορολογικά μέτρα, η διεθνής ειδησεογραφία και ένα λυσσαλέο πλήθος σεναρίων για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.
Τα γεγονότα αυτά θολώνουν το δρόμο μας αποπροσανατολίζοντάς μας από την ουσία του εαυτού μας. Σίγουρα η εθνική μας ταυτότητα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μας, αλλά η μονοδιάστατη και "παρωπιδική" μας ματιά στα ίδια θέματα καταλήγει να εγκλωβίζει τη σκέψη μας. Ίσως αν θυμηθούμε να στραφούμε για λίγο μέσα μας, ενδέχεται να αποκτήσουμε την ψυχραιμία και τη σοφία να βρούμε πιο κατάλληλες λύσεις ή πιο διευρυμένη οπτική. Και το βέβαιο είναι ότι θα ζούμε μια πιο γεμάτη με πλούτο καθημερινότητα. Είστε έτοιμοι να πλουτίσετε;

2 σχόλια:

scalidi είπε...

Πόσο δίκιο έχεις... Μ' αυτά παλεύουμε κάθε μέρα. Πόσα φίλτρα και αντιστάσεις χρειαζόμαστε για να κρατάμε το "θόρυβο" έξω από τις σκέψεις μας, τα αισθήματά μας, τις αντιδράσεις μας εν γένει... Πόσο συγκεντρωμένοι χρειάζεται να είμαστε στην κάθε κατάσταση για να αντέχουμε να κοιτάμε μέσα μας από τη μία και από την άλλη να βρισκόμαστε συνειδητά με τους άλλους ανθρώπους.

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

Σταυρούλα,

η επίτευξη της συνεδιητότητας είναι δύσκολη διεργασία, που παρεμποδίζεται από τον εξωτερικό θόρυβο, όπως ωραία λες. Η συγκέντωση όντως βοηθά στην υπεπήδηση αυτών των θορύβων. Ευχαριστώ για το σχόλιο!