Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Σενάρια - δηλητήριο

"Τι θα γίνει αν τον συναντήσω;"
"Τι σήμαιναν τα λόγια της;"
"Τι θα σκέφτεται για εμένα;"

Συχνά η σκέψη μας γεμίζει με σενάρια κινδυνολογίας, καταστροφολογίας, τρομολαγνείας και μαυρίλας. Μία υπόθεση φαντάζει μέσα μας με πραγματικότητα.
Κάποιες φορές τα σενάρια μοιάζουν να μας καταδιώκουν. Πρσπαθούμε να τα κλείσουμε σε μια ντουλάπα στοιβάζοντάς τα άτσαλα. Όταν όμως αφηρημένοι ανοίξουμε την πόρτα, μας χτυπάνε κατακέφαλα και αγωνιζόμαστε από την αρχή να τα συμμαζέψουμε.
Τα σενάρια είναι δικό μας δημιούργημα. Ακόμα και αν οι συνθήκες πυροδοτούν σκέψεις και υποθέσεις, πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι οι σεναριογράφοι είμαστε εμείς οι ίδιοι. Εμείς θα αποφασίσουμε την πλοκή και τη δράση. Οι άτσαλες ατάκες και το κακογραμμένο σενάριο θα οδηγήσουν σε μια αποτυχημένη παράσταση.
Χρειάζεται προσοχή και σύνεση να διανεμηθούν οι ρόλοι σωστά, να γραφτούν κείμενα που να ταιριάζουν στις δυνατότητες των ηθοποιών και να βρεθει η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει το έργο. Η παρορμητικότητα δεν έχει θέση σε μια καλοστημένη παραγωγή.
Ωστόσο, οι άσχημες στιγμές, οι αναποδιές, οι ακεφιές του σεναριογράφου και οι συγκρούσεις με τους πρωταγωνιστές του θα έρθουν σίγουρα. Ο καλός σεναριογράφος είναι αυτός που δεν προετοιμάζει πάντα το έδαφος για να έρθουν τα καλύτερα. Μπορεί να δεχτεί το λάθος του, να μάθει από τις αδυναμίες του, να ξεκινήσει μια συζήτηση και να ζητήσει συγγνώμη.
Έτσι, θα συνεχίζει να ανεβάζει παραστάσεις με τους πρωταγωνιστές της καρδιάς του.

2 σχόλια:

iLiAs είπε...

οπως ερθει η φαση, αυτοσχεδιαζουμε
...και αν κανουμε κανενα λαθος..ε, δεν ειμαστε και τελειοι..αρκει να το αντιλαμβανεται και ο αλλος..

καλο μηνα να εχεις :)

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

Ευχαριστώ iLiAs!

Καλό μήνα και σε εσένα!