Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Άσκηση χαλάρωσης

Η διαφραγματική ή κοιλιακή αναπνοή σε βοηθά στη χαλάρωση και την αυτοσυγκέντρωση. Πριν εφαρμόσεις τις οδηγίες που ακολουθούν, επέλεξε ένα μέρος του σπιτιού σου που σε χαλαρώνει, φρόντισε να μην πεινάς, να μη χρειάζεσαι τουαλέτα και φόρεσε άνετα ρούχα. Ξάπλωσε και χαλάρωσε τα χέρια δίπλα σου, παράλληλα στο σώμα σου. Κλείσε τα μάτια σου και μη σε πειράζει αν τρεμοπαίζουν, είναι συνηθισμένο. Τοποθέτησε τη μία παλάμη πάνω στην κοιλιά σου και την άλλη στο στήθος σου. Με μια αργή εκπνοή βγάζεις όλον τον αέρα έξω. Όσο εκπνέεις η παλάμη στην κοιλιά κατεβαίνει προς τα κάτω. Άρχισε τώρα να εισπνέεις αργά και ρυθμικά μετρώντας ως το 3. Νιώθεις την παλάμη πάνω στην κοιλιά σου να ανεβαίνει. Η παλάμη πάνω στο στήθος σου πρέπει να παραμείνει όσο το δυνατό ακίνητη. Κράτησε για λίγο τον αέρα και εκπνέεις πάλι μετρώντας ως το 3. Επανάληψη: Εισπνέεις από τη μύτη αργά και ρυθμικά σε 1.. 2... 3... Κρατάς για λίγο τον αέρα… Και εκπνέεις πάλι σταδιακά από το στόμα με το μέτρημα ως το 3. 1.. 2... 3... Μπορείς να κάνεις 5 ή περισσότερες επαναλήψεις. Αυτό εξαρτάται από εσένα! Βασική υπενθύμιση: κατά την εισπνοή η κοιλιά σου μοιάζει με μπαλόνι που φουσκώνει οπότε η παλάμη στην κοιλιά ανεβαίνει και στην εκπνοή εφόσον το υποτιθέμενο μπαλόνι ξεφουσκώνει η παλάμη στην κοιλιά σου κατεβαίνει. Το στήθος παραμένει ήσυχο χωρίς σκαμπανεβάσματα.

Αν αντέχεις, μπορείς σταδιακά να αυξάνεις το μέτρημα, για παράδειγμα να εισπνέεις σε 4 χρόνους, σε 6 ή και σε 8. Εισπνέεις από τη μύτη και εκπνέεις από το στόμα. Αν δεν σε βολεύει αυτό, μπορείς να εισπνέεις και να εκπνέεις από το στόμα. Να θυμάσαι ότι μετράς, εισπνέεις και εκπνέεις με ρυθμό. Η βιασύνη δεν έχει καμία θέση στη χαλάρωση! Καλή αρχή!

2 σχόλια:

iLiAs είπε...

σιγουρα χαλαρωση, ηρεμια, εκτονωση, χρειαζομαστε ολο και περισσοτερο στις μερες μας... :)

να δουμε, πώς θα τη βρουμε.. :P

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

@iLiAs,
η διαφραγματική αναπνοή είναι μια καλή αρχή! Στη συνέχεια, ο καθένας επιλέγει να εφαρμόσει ό,τι βρίσκει χαλαρωτικό και ανανεωτικό!

Καλό Σ/Κ!